Hidegfront kellemetlenkedik szerdán fölöttünk

Hidegfront kellemetlenkedik szerdán fölöttünk

Reggel a keleti országrészben még sok lesz a felhő, és ott zápor, zivatar is lehet, majd megszűnik a csapadék. Napközben a többórás napsütést fátyol- és gomolyfelhők zavarják, utóbbiak az északi és nyugati megyékben időszakosan össze is állhatnak, helyenként zápor, esetleg zivatar is kialakulhat belőlük – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján.

Kora estétől nyugat felől újra megnő a csapadék esélye, akkor már heves zivatarok is előfordulhatnak. A délkeleti szél nyugatira, északnyugatira fordul, és időnként megélénkül, de zivatarok környezetében erős, viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 25 és 32 fok között várható, de az északi határszélen, északnyugaton ennél pár fokkal hidegebb is lehet. Késő estére 15 és 20 fok közé csökken a hőmérséklet.

Hírdetés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2022.05.25. szerda éjfélig
A zivatartevékenység fokozatosan kelet, északkelet felé helyeződik át, és délelőtt elhagyja az országot. A zivatarokat jégeső (1-3 cm), intenzív csapadékképződés (15-20 mm) és viharos széllökés (60-80 km/h) kísérheti.

Heves zivatarok várhatóak főként az esti órákban

Ma egy hidegfront éri el az országot, hatására délutántól ismét zivatarok kialakulására lehet számítani: először az Észak- Dunántúlon és az északi megyékben, majd az Alpokalján és másutt is egyre többfelé. A déli megyékben heves zivatarok kialakulása is várható, amelyek mellé erősen viharos széllökés (> 90 km/h, néhol akár 100 km/h körüli vagy azt meghaladó széllökés sem kizárt), jégeső (> 2 cm) és intenzív csapadékképződés társulhat. A kialakult gócok kelet felé haladnak, így az Alföldön, északkeleten csütörtök hajnalig is kitarthat a zivatartevékenység.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »