Hideg zuhany a tejtermelőknek, veszélyben az ágazat

Hideg zuhanyként érte a tejtermelőket, hogy anyagi okokból szeptembertől csökken az iskolatejprogramban részt vevő járások száma. Holott az ágazat most is a túltermeléssel és az áfacsalásokkal küzd. Ha jövőre csak a nyers tej forgalmi adója csökken, a gazdaságok egy része felhagy a tejtermeléssel.

Tehenekkel tüntettek május végén a gazdák a pesti rakparton. Ezúttal azért tiltakoztak, mert a kormány jövőre csak a nyers tej áfáját csökkentené öt százalékra, a tartós és az UHT tejekét nem.

– Még talán ezt az évet kihúzzuk, most bízunk a jó minőségű tömegtakarmányokban, hogy be tudunk tárolni, és aztán nem tudjuk, hogy mi lesz.
– És ha nem változik semmi, akkor egy év múlva?
– Felszámoljuk az ágazatot – mondta Vígh Szabolcs tejtermelő.

A gazdák a tüntetés napján tudták meg, szeptembertől az iskolatejprogramban is változások lesznek. A kormány csökkentette a program támogatását: az új tanévtől 175 járásból csak 98-ban ihatnak ingyenesen tejet vagy kakaót a diákok. „Korlátozni egy ilyen krízishelyzetben óriási felelőtlenségnek tartom, inkább bővíteni kellene az erre szánt keretet” – mondta Hegedűs Imre, a Bicskei Mezőgazdasági Zrt. igazgatója.

A téti gazdaság látta el a teljes győri járást iskolatejjel. Kovács Tibor nemrégiben levelet kapott a Kliktől, hogy szeptembertől már nem kell iskolába szállítania a tejet. „Nagyon-nagyon sok gyerek, nem mondok számot, nem eszik egy falatot se, és alig várja, hogy odaérjen a mi tejesautónk, lerakja a tejet vagy a joghurtot, kefirt, és kérem szépen, egy pohárral már ivott! Tessék elképzelni, milyen nagy dolog ez” – mondta Kovács Tibor, a cég tulajdonosa.

Óvodai és iskolai gyermekétkeztetésre négy és fél milliárddal kevesebb jut az idén, de papíron iskolatejre kétmilliárddal több. Szakértők szerint a pluszforrásból a korábbi elmaradásokat kell kifizetni. A városvezetők nem örülnek a változásnak. „Mi is hallottuk a hírt, hogy szeptembertől megváltoznak az eddigi feltételek, és a közel 200 gyerek, aki eddig iskolatejet kapott, illetve kefirt, joghurtot, az a jövőben nem lesz jogosult erre. Természetesen nem örülünk ennek a hírnek, hiszen egy eddigi kedvezmény szűnik meg, és azt gondolom, hogy ez nem szerencsés dolog” – magyarázta Mesterházy József, Enese polgármestere.

A terméktanács vezetői azt mondják, a kistermelőket sújtja a legjobban az iskolatejprogram korlátozása. „Ez az iskolatejprogram rendkívül nagy jelentőséggel bír. Hogyha ők ezt a tejtermékmennyiséget nem tudják elhelyezni az iskolákban, akkor még nagyobb túlkínálat jelentkezhet, és az egész általános tejpiaci helyzet is sérülhet” – fejtette ki Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója.

Eddig négyszázezer kisiskolás kapott ingyentejet az intézményekben, a számlát az állam és az Európai Unió állta. „Szeptemberre, az iskolakezdésre készüljön egy szociális program, és ott, ahol a gyereknek valóban szüksége van rá, az Emberi Erőforrások Minisztériuma javaslatának megfelelően legyen egy megerősített iskolatejprogram, amely a szociális rászorultságot, a szociális szempontokat veszi figyelembe” – hangsúlyozta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A földművelésügyi tárca korábban többször ígérte, mentőövet dob a hazai tejtermelőknek. Szeptembertől azonban újabb megszorítás érkezik.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »