Hibázott a törvényszék: új eljárás indul egy pécsi gyilkossági ügyben

Hibázott a törvényszék: új eljárás indul egy pécsi gyilkossági ügyben

Hibázott a törvényszék: új eljárás indul egy pécsi gyilkossági ügyben

Az ügyészség indítványára hatályon kívül helyezte a Pécsi Ítélőtábla a Pécsi Törvényszék egy korábbi ítéletét, amit egy pécsi gyilkosság ügyében hozott, és egyben új eljárás lefolytatását rendelte el.

Hírdetés

A vádirat szerint az ügy első- és másodrendű vádlottjai 2014. június 26. napján, egy pécsi társasházi lakásban, értékei megszerzése céljából megtámadtak egy idős nőt, majd a lakásból pénzt és porcelántárgyakat tulajdonítottak el.

A sértett a támadásban eszméletét vesztette, de a tettesek tartottak attól, hogy életben maradt, és ezáltal ők lelepleződhetnek, ezért még aznap délután visszatértek a helyszínre és agyonverték a sértettet.

Harmadrendű vádlottként szerepel az ügyben az az ember, aki ugyanezen nap délelőttjén kaputelefonon kereste a sértettet, és az elsőrendű vádlott beengedte őt a lakásba. Amikor az illető meglátta a földön fekvő, és szemmel láthatóan segítségre szoruló sértettet és a támadóját, pánikba esett, és kirohant a lakásból, anélkül, hogy bárkit értesített volna a látottakról.

Az ügyben a Baranya Megyei Főügyészség a két támadót tártettesként, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, és a bűncselekmény elhárítására idős kora miatt korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével vádolta meg, a váratlan látogató ellen segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt született vádirat.

A Pécsi Törvényszék az elsőrendű vádlottat – önálló tettesként – nyereségvágyból és különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében, a harmadrendűt pedig – a vádnak megfelelően – segítségnyújtás elmulasztásában mondta ki bűnösnek. Megállapította ugyanakkor, hogy a másodrendű vádlott az emberölésben nem vett részt, ezért őt csak lopás bűntettében marasztalta el.

A fellebbezések folytán másodfokon eljárt Pécsi Ítélőtábla a tegnap délután tartott nyilvános ülésén – a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség indítványának megfelelően – az elsőfokú bíróság ítéletét hatályon kívül helyezte, és új eljárásra utasította a Pécsi Törvényszéket. Az ítélőtábla álláspontja szerint az elsőfokú bíróság nem tett eleget az indokolási kötelezettségének, ezzel olyan eljárási szabálysértés történt, amely a bűnösség megállapítására lényeges hatással volt, és a másodfokú eljárásban nem orvosolható.


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »