Hibázott a KKA, de javítottak

Hibázott a KKA, de javítottak

Alapvetően elfogadhatónak tartja a parlamenti ellenőrző bizottság a Kisebbségi Kulturális Alap működését, habár az OĽaNO szerint túl erős benne a magyar kisebbség befolyása.

 Az elmúlt pár hétben több kritika érte a Kisebbségi Kulturális Alap vezetőségét. Több parlamenti képviselő azzal vádolta az alap pályázatelbíráló testületeinek munkatársait, hogy visszaélnek pozíciójukkal és saját érdekeik alapján döntöttek az anyagi források szétosztásáról. A gyanú miatt a parlament kulturális bizottsága május 16-án úgynevezett képviselői vizsgálatot hajtott végre. A testület tegnapi jelentése megállapította, hogy az alap igazgatója, Molnár Norbert hibát követett el, mikor a szakmai tanács kinevezésekor nem vette figyelembe, hogy egyes tagok érdekei összeférhetetlenek az alap céljaival.

Hírdetés

Karol Farkašovský (SNS), a bizottság kijelölt felelőse azonban hangsúlyozta, hogy a szükséges intézkedéseket már megtették, a roma kisebbségi tanácsból 6 személy önként távozott, köztük Ján Konček, a koordinációs tanács elnöke is. A bizottság további javaslatokat tett, mint például a projektek kiértékelésének rendszeres ellenőrzésének bevezetése vagy a speciális elektronikus rendszer létrehozása olyan pályázatok részére, melyek értéke meghaladja a 10 000 eurót. A jelentés továbbá szorgalmazza olyan reformok bevezetését, melyek célja a transzparens döntéshozatal biztosítása az alap keretein belül.

A Kisebbségi Kulturális Alap már múlt héten közölte, hogy az igazgató döntése alapján az összes beérkezett roma kisebbségi pályázatot újra értékelik és igazságos eredmények fognak születni. „Az új roma bizottságok átértékelték a gyanúsnak nevezett pályázatokat, több korábbi döntést módosítottak” – tájékoztatta lapunkat Molnár Norbert.

Az OĽaNO képviselői nem elégedettek a jelentés következtetéseivel, azt állítják, hogy a forrásokkal való manipulációért egyenesen a Híd a felelős, így próbálják megnyerni a magyarlakta vidék szavazóinak támogatását. Peter Pollák (OĽaNO) azt nyilatkozta, hogy az összes vezető pozíciót a magyar kisebbség képviselői töltik be, míg a ruszin és roma kisebbség szerepe kicsi. Pollák hozzátette: „A Rimaszombati járásba 209 000 eurót küldenek a választóiknak, míg a Kassa-vidéki járásba, ahol a roma telepeken nincsenek választóik, csak 16 000 eurót küldenek”. Molnár szerint elsősorban a pályázatok színvonalát figyelték a bizottságok, nem pedig a területi elvet. (ba, lpj)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »