Hibásak a Kolozsvári turisztikai látványosságokhoz irányító kétnyelvű táblák

Hibásak a Kolozsvári turisztikai látványosságokhoz irányító kétnyelvű táblák

Kétnyelvű, román és angol felirattal ellátott táblák jelentek meg Kolozsváron néhány hete: a kijelzők a város fontosabb idegenforgalmi látványosságaihoz igazítják útba az ide látogató turistákat. 

tablak_Kolozsvar_BiroIstvan_b

A szándék viszont nem teljesen éri el a célját, a táblák ugyanis meglehetősen hiányosak: egyrészt a magyar megnevezések teljes mértékben hiányoznak, ráadásul az angol feliratok is hibásak. A Mátyás király szülőházához irányító kijelzőn például az angol „house”, azaz ház szót a szóvégi e betű nélkül írták le.

Iulia Persă, a kolozsvári polgármesteri hivatal szóvivője a Krónikának úgy nyilatkozott: nem az önkormányzat, hanem a kincses városi turizmust népszerűsíteni hivatott tájékoztató központ (Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Cluj) rendelte meg a táblákat.

Az akció apropóját állítólag az augusztus elején zajlott Untold elektronikus zenei fesztivál szolgáltatta – ennek megfelelően egy Széchenyi-téri táblán a rendezvénynek otthont adó Sétatér, illetve stadion fele irányít a felirat. Iulia Persă azt is elmondta: a városháza munkatársai észrevették a hibákat, és már értesítették a táblákat készítő céget, hogy javítsák ki a feliratokat.

A turisztikai tájékoztató központ egyébként a Kolozs megyei önkormányzat hatáskörébe tartozik, és noha honlapja elvileg hét nyelven „beszél”, a gyakorlatban itt is hiányosságokba ütközik az érdeklődő turista. A magyar nyelvű változatban például a helységnevek előbb románul, majd zárójelben magyarul szerepelnek.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »