Hibás döntés volt elengedni a templomi merénylőt

Hibás döntés volt az igazságszolgáltatás részéről, hogy szabadon engedte a franciaországi templomi merénylet későbbi elkövetőinek egyikét, majd házi őrizetbe helyezte – ismerte el pénteken Manuel Valls miniszterelnök, elsőként a túlzott engedékenység miatt széles körben bírált kormány tagjai közül.

„Az esetnek arra kell ösztönöznie a bírákat, hogy másként álljanak a hasonló ügyekhez, és vegyék figyelembe a dzsihadisták színlelési taktikáit” – hangsúlyozta Valls a Le Monde című francia napilapnak adott interjújában. Hozzátette ugyanakkor, hogy nem akarja azt az „egyszerű utat” választani, hogy a bírákat tegye felelőssé a három napja történt terrorcselekményért.

Valls ezenfelül kijelentette, támogatja a mecsetek külföldi pénzügyi finanszírozásának betiltását, és el akarja érni, hogy a franciaországi imámokat kizárólag az országban képezzék. A kormányfő leszögezte, azt szeretné, ha az ország újraértelmezné a franciaországi iszlámhoz fűződő viszonyát.

A normandiai templomi terrorista támadás egyik elkövetője, a 19 éves Adel Kermiche nevű, Franciaországban született helyi lakos ellen tavaly vádat emeltek terroristakapcsolatok miatt, és márciusig őrizetben volt. Később elektronikus megfigyelés alatt állt, naponta csak néhány órára hagyhatta el az otthonát, és mindennap jelentkeznie kellett a rendőrségen. A nyomkövetőt azonban az ügyész közlése szerint minden délelőtt öt órára kikapcsolták, és a támadás is ebben a napszakban történt. Hozzátette: Kermiche feltételes szabadlábra helyezése ellen az ügyészség hiába fellebbezett.

A Francois Hollande elnök vezette szocialista kormányzatot a jobboldali és szélsőjobboldali ellenzék is azzal vádolja, hogy nem elég hatékony a terrorizmus elleni harcban. A kabinet népszerűsége tovább csökkent a francia nemzeti ünnepen, július 14-én elkövetett, 84 halálos áldozatot szedő nizzai merénylet óta.

Az elégedetlenkedő hangok még harsányabbá váltak, miután két, késekkel felszerelkezett férfi kedd délelőtt túszokat ejtett a Rouen melletti Saint-Étienne-du-Rouvray katolikus templomában, a papot megölték, egy másik embert súlyosan megsebesítettek, mielőtt a rendőrök agyonlőtték őket. Az Iszlám Állam terrorszervezet azonnal magára vállalta a cselekményt.

A merényletet követően többen is a miniszterelnök és Bernard Cazeneuve belügyi tárcavezető lemondását követelték. Nicolas Sarkozy, a jobbközép Köztársaságiak (LR) párt vezetője a héten azt mondta, a baloldalt megbénította a tapasztalt erőszak és barbárság, és azzal vádolta a kormányt, hogy az ellenzék terrorellenes javaslatai ellen „agyafúrt jogi okoskodásokban” talált mentsvárra.

Franciaországban 2017 tavaszán rendezik az elnökválasztás első fordulóját.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »