Hiba Merkel bukásában bízni

Érdemes kijózanodniuk a Merkel német kancellár közeli bukásával számoló magyarországi megfigyelőknek jelentette ki Mráz Sámuel Ágoston politikai elemző.

A Kossuth Rádió Vasárnap Újság című műsorában Kiszelly Zoltán politológus arról beszélt, a kötelező betelepítési kvóta egyelőre lekerült a napirendről, de hamarosan újra szóba jöhet az EU-ban.

Örülhet a magyar fél, mert a márciusi európai uniós csúcson megbukott a kötelező betelepítési kvóta, az európai vezetők azt mondták ki, hogy a befogadás önkéntessé válik – mondta Mráz Ágoston Sámuel a műsorban.

Kiszelly Zoltán politológus ugyanakkor arról beszélt, hogy a jövő hónapban a tárgyalásokon még szóba kerülhet az esetleges kötelező betelepítési kvóta. Bár ez akut felvetésként lekerült a napirendről, de a témában tavaly is önkéntességről szóló javaslattal kezdődött a tárgyalás, amit aztán szeptemberben egy tanácsi ülésen rákényszerítettek a közép-európai országokra.

Ukrán és szír munkások

Arra is felhívta a figyelmet, a kvóta elvetése mellett további magyar siker, hogy sikerült felgyorsítani az ukrán állampolgárok vízummentességét célzó folyamatot. Az ukránok beutazásának megkönnyítése az EU-ba régi követelés, amit mások is, így a lengyelek is támogatnak.

Hozzátette, az ukránok talán jobb munkások lehetnek, mint a szíriaiak vagy az irakiak.

További siker magyar szempontból

Magyar szempontból az is siker, hogy a Törökország által követelt 3 plusz 3 milliárd eurót az EU feltételekhez köti, és nem azonnal, hanem 2018-ig ütemezetten kell kifizetni, hogy a menekültek ellátására fordítsák.

Ezen kívül a törökök sem kapnak soron kívül vízummentességet, nekik is teljesíteniük kell azt a 72 feltételt, amelyet az unió előírt – mondta Kiszelly Zoltán.

Nincs megoldás

Mráz Ágoston Sámuel szerint az uniós csúcs nem oldotta meg a migrációs krízist, Törökország szerepét pedig továbbra sem szabad lebecsülni, mert a balkáni útvonal lezárása ellenére bármikor előállhat a tavalyi helyzet, a migránsok Görögországba vagy új tengeri útvonalon Olaszországba indulhatnak.
Törökország tehát továbbra is zsarolni tudja az uniós csúcs után is vezetési válsággal küzdő EU-t – hangsúlyozta.

Merkel marad

Az elemző arról is beszélt, Magyarországról nézve a német belpolitikát, sokszor elkövetjük azt a hibát, hogy azt gondoljuk, holnapután meg fog bukni az önkéntes betelepítést szorgalmazó Angela Merkel kancellár.

Ez nem fedi a valóságot, mert a német választási rendszer egészen más, mint a magyar. Ott pártlistákra kell szavazni, és soha nem egy párt alakít kormányt, hanem koalíciókat kell alakítani. Erre Angela Merkelnek a 2017-es választások után is megvan minden esélye.

Érdemes kijózanodni, Magyarországnak középtávon is Angela Merkel hivatalban maradásával kell számolnia – mondta Mráz Ágoston Sámuel.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »