Hiányzik a térerő a Kossuth téren

Hiányzik a térerő a Kossuth téren

Várhatóan az év végéig nem áll helyre a mobilszolgáltatás a fővárosi Kossuth téren, miután a társaságoknak szeptember közepén le kellett szerelniük bázisállomásaikat a bontásra ítélt MTESZ-székházról. Pedig az Országgyűlés Hivatala már tavasszal tájékoztatta a mobilcégeket.

Rendkívül gyenge a beltéri mobiltelefon- és mobilinternet-lefedettség a budapesti Kossuth tér környékén lévő irodaházakban és a Parlament épületében is, a szolgáltatás helyreállítására pedig még hónapokat kell várni. Több olvasónk és lapunk munkatársai is azt tapasztalták, hogy a belváros hivatali negyedében komoly gondok vannak a távközlési szolgáltatásokkal, ráadásul az akadozás már egy hónapja észlelhető a Telekom, a Telenor és a Voda­fone hálózatán is.

Mint megtudtuk, a gondot az okozza, hogy a társaságok szeptember közepén kénytelenek voltak leszerelni bázisállomásaikat a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége (MTESZ) bontásra ítélt egykori székházának tetejéről, más megoldást pedig egyelőre nem sikerült találni a hálózati ellátásra. Ez pedig azért baj, mert a munkanapjaik jelentős részét valamely környékbeli irodaházban, minisztériumban töltő hivatalnokok havonta több ezer forintot fizetnek a technikai gondok miatt rossz minőségű szolgáltatásért, s a vállalati előfizetésekből is jelentős bevétele származik a szolgáltatóknak. Így a társaságoknál kerestünk választ arra, mikorra rendeződhet a helyzet, illetve hogy számíthatnak-e az ügyfelek valamilyen kompenzációra. Lapunk megkeresésére a Telekom azt közölte, hogy a kieső állomás által lebonyolított forgalmat más környező bázisokra terelték, ám ez a technológia sajátosságaiból adódóan nem jelent tökéletes megoldást, még dolgoznak az alternatív állomás létrehozásán. Az ügyfelek kompenzációjának kérdésére a cég nem reagált.

A Telenornál megtudtuk: az irodaházat gondozó Országgyűlés Hivatala június végén szólította fel őket a bázisállomás leszerelésére. Több hónapot vesz igénybe a berendezések új helyének kijelölése, engedélyeztetése és telepítése, ezért november-december környékére állhat helyre a szolgáltatás. – Az esetek túlnyomó többségében a beltéri telefon- és internetlefedettséggel lehetnek gondok, de teljes leállástól nem kell tartani. Jelenleg a környéken lévő, távolabbi bázisállomások fedik le a Kossuth teret – közölte a Telenor. A távközlési cég nem tervezi, hogy ügyfeleit kárpótolja a szolgáltatási zavarok miatt. Kerestük a Voda­fone-t is, de nem reagáltak érdeklődésünkre.

Az Országgyűlés Hivatalának közlése alapján a szolgáltatók időben értesültek a szükséges munkálatokról. Wachsler Tamás, a Steindl Imre-program igazgatója lapunknak elmondta, mindhárom céggel kora tavasszal kezdték meg az egyeztetést, a bontás határidejét többször is módosították, és végül szeptember közepén kellett leszerelni az állomásokat.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 10. 19.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »