Hiányszakma az informatikus, hát még a takarító

Hiányszakma az informatikus, hát még a takarító

A magyar informatikai munkaerőpiacon tavaly 22 ezer állás volt betöltetlen, ami a közvetett multiplikátorhatásokkal számolva 72 ezer embernek adhatott volna munkát a nemzetgazdaságban – írta a magyar sajtó az elmúlt hónapokban többször is. Az MTI azonban ma beszámolt arról is hogy: súlyos munkaerőhiánnyal küzdenek a takarító iparban érdekelt cégek is, amelyek egyre magasabb bérért találnak csak munkaerőt – közölte a Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (MATISZ) az MTI-vel.

A szövetség a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adataira hivatkozva azt írta,

hivatalosan mintegy 8500 betöltetlen takarítói álláshely van,

hozzátették ugyanakkor, hogy a legtöbb cég nem jelenti a hivatal felé üres álláshelyeit, így ez a szám  valójában sokkal magasabb. A MATISZ a tagjai körében végzett felméréséből kiderül, hogy a cégeknek szinte

napról napra emelni kell a felajánlott munkabért ahhoz, hogy valaki elszegődjön takarítónak.

A beérkezett visszajelzések arra is rávilágítanak, hogy a képzett munkaerő jelentős része a magasabb fizetésért vagy külföldre távozott, vagy elhelyezkedtek például a multik gyártósorain. A munkaerő-hiány Budapesten, Pest megyében és a Dunántúlon jelenti a legnagyobb problémát.

A közlemény idézi Paár Zoltánt, a MATISZ elnökét, aki kifejtette: a jelenség 2014-ben kezdődött, és azóta folyamatosan romlik a helyzet. Akkor 65-70 ezer forint volt a nettó átlag takarítói fizetés 8 órás munkaidőben, 2016-ban már 80-100 ezer forint, de már

nem ritkák a 120-140 ezer forintos nettó fizetések sem a szakmában.

Megjegyezte, hogy a takarító cégek bevételének már mintegy 80 százalékát teszik ki a bér jellegű kifizetések, a megnövekedett terheket azonban a megrendelők nem hajlandóak átvállalni. A szövetség szerint problémát jelent egyebek mellett, hogy a magyar adóterhek a legmagasabbak közé tartoznak a régióban, és emiatt nehéz Magyarországon bért emelni.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »