Hiába a sok uniós pénz, a magyarok mégsem érzik

Hiába a sok uniós pénz, a magyarok mégsem érzik

Magyarország az egyik legnagyobb haszonélvezője az uniós forrásoknak, de az emberek ezt nem érzik a bőrükön – ez is kiderül külföldi lapszemlénkből.

A visegrádi négyek nem hajlandók fizetni a menekültekért címmel közölt tudósítást a Le Monde. A francia baloldali lap szerint a négy kelet-európai országot dühíti az a brüsszeli javaslat, amely szerint minden be nem fogadott szíriai menekült után 250 ezer eurós szolidaritási hozzájárulást kellene fizetniük azoknak az országoknak, amelyek ellátják őket. A lap idézte Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjúját, amely szerint az összeg majdnem negyven évi átlagkeresetnek felel meg, és Szijjártó Péter külügyminiszter is, aki elfogadhatatlan zsarolásnak nevezte a javaslatot. A tudósítás kitér arra, hogy népszavazás lesz az áttelepítési tervről, amelyben Magyarország szuverenitásának megsértését látja.

Magyarország az uniós tagság egyik legfőbb haszonélvezője, az ország állampolgárai ugyanakkor az Európai Uniót legkevésbé becsülik – írja a Politico című hírportál egy friss tanulmányra hivatkozva. A Külkapcsolatok Európai Tanácsa nevű elemzőközpont tanulmánya szerint Magyarország nagyon magas pontszámot ért el a strukturális kohézió területén, gazdaságilag például sokat profitált az uniós tagságból, ám alacsonyak ennek az egyének szintjén is érezhető hatásai. A tanulmány szerint a magyarországi adatok a politikából való teljes kiábrándultságot jelezhetik. Az egyik szerző benyomása szerint Magyarország soha nem tudott felépülni a trianoni békeszerződés évszázados traumájából.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »