Hiába a forintosítás, több mint százezren képtelenek törleszteni

Hiába a forintosítás, több mint százezren képtelenek törleszteni

A forintosítás ellenére több mint százezer egykori devizahiteles képtelen törleszteni kölcsönét. Hiteleik összértéke eléri az 1300 milliárdot, ami a GDP négy százalékának felel meg. Több ezer családot fenyeget emiatt kilakoltatás, a jegybank azt kérte a pénzintézetektől, hogy strukturálják újra a hiteleket.

A Magyar Nemzeti Bank pénteken ajánlást adott ki a pénzintézeteknek, amelyben a szerződések újragondolását kéri a bankoktól a nem fizetett hitelek csökkentésére. A bankoknak újra kell tárgyalniuk a nem fizető adósok hiteleit, és a jelenleginél jobb konstrukciót kell találniuk – fogalmazott Ráski Péter, a Pénzcentrum vezető elemzője. „Gyakorlatilag az összes nem fizető adóst meg kell keresniük a bankoknak pontos szabályok mentén, és újra kell tárgyalniuk a hiteleket” – tette hozzá Ráski Péter.

A szocialisták szerint a tények azt mutatják, hogy a forintosítás megbukott, de a családi csődvédelem és a Nemzeti Eszközkezelő sem igazi megoldás a bajbajutottaknak. Bangóné Borbély Ildikó azt mondta: a családi otthonteremtési kedvezmény is csak egy szűk rétegnek kedvez. „Egyes rétegek újabb és újabb kedvezményeket kapnak, miközben sok százezer család támogatását, lakhatását, megélhetését – amelyek a már megszületett gyermekeiket nevelik – nem segíti a kormány” – nyilatkozta az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista tagja.

A szocialisták a csok helyett inkább lakbértámogatásra költenének, és szociális bérlakásokat építenének. A parlamentnek pedig olyan javaslatot nyújtanak be, hogy a március elsején lejárt kilakoltatási moratóriumot hosszabbítsák meg addig, amíg a kormány megoldja az érintett családok helyzetét.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »