Hiába a forintgyengülés, nem lépett a jegybank – a nap hírei

Hiába a forintgyengülés, nem lépett a jegybank – a nap hírei

A forintgyengülés ellenére nem változtatott az irányadó kamaton a nemzeti bank. Aláírásgyűjtést indított a rezsivédelem érdekében a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége. Orosz katonai szállítógépet fogtak el a magyar Gripenek a Balti-tenger fölött.

Változatlanul 10,75 százalékos kamat mellett hirdette meg egyhetes betéti tenderét az MNB. Vagyis az utóbbi napok forintgyengülése sem késztette rendkívüli kamatemelésre a jegybankot, augusztus 30-án folytatódhat a szigorítási ciklus. A hét eleje óta erőteljesen gyengült a forint: a hétfő reggeli 390 körüli szintről szerdára 408-ig emelkedett az euró jegyzése.

Péntektől emelkedik a benzin és a gázolaj ára – írja a Holtankoljak.hu. A benzin 5 forinttal kerül többe, míg a dízel ára 15 forinttal emelkedik. Így a piaci áron tankolóknak a 95-ös benzin literéért 671 forint 90 fillért, a gázolajért 745 forint 90 fillért kell fizetni.

Aláírásgyűjtést indított és forrás átcsoportosítást sürget a rezsivédelem érdekében a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége. Kovács Ágnes elnök a kormányhoz címzett nyílt levelében felhívta a figyelmet arra, hogy az energiaárak emelkedése 600 ezer fogyatékossággal élő ember és családja létbiztonságát, az őket ellátó intézmények fennmaradását, valamint az ott dolgozók állását fenyegeti.

Csökkentik a földgáz áfáját Németországban. Az eddigi 19 százalék helyett a kedvezményes, 7 százalékos áfakulcs alá sorolják az energiahordozót. Olaf Scholz kancellár a döntést ismertetve megerősítette, hogy az első két, bő 30 milliárd eurós kormányzati csomag után újabb csomagot terveznek az infláció és az energiaárak emelkedése okozta terhek mérséklésére.

Hírdetés

Szlovéniában támogatási csomagokat dolgoztak ki az energia drágulásának kompenzálására. Az egyik csomag 40 millió euró értékben a vállalkozásokat segíti, a másik 41 millió euró értékű támogatás a veszélyeztetett csoportoknak nyújt segítséget: 63 ezer veszélyeztetett és 7400 fogyatékossággal élő személyt érint, akik 200 eurós egyszeri támogatásban részesülnek.

Online ügyfélszolgálat indult a családtámogatások egyszerűbb igénybevételéhez. Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár közösségi oldalán azt írta: a családok jelenleg több mint 30 támogatási formát vehetnek igénybe, amelyekről már videóbeszélgetésben is tájékozódhatnak. Ehhez 9 és 15 óra közötti időpontot lehet foglalni, hétfőtől csütörtökig.

Hamarosan tárgyalhatja a katatörvénnyel kapcsolatban benyújtott első alkotmányjogi panaszt az Alkotmánybíróság. Az indítványt szerdán kapta meg az ügyet előadó alkotmánybíró – írja az Index. Az indítvány kiemeli: az a tény, hogy az adóhatóság elmulasztotta kiszűrni a bújtatott munkaviszonyban eljárókat, nem alapozza meg, hogy a törvény aránytalanul sújtsa azokat is, akik esetében ez a körülmény fel sem merülhet.

Orosz katonai szállítógépet fogtak el a magyar Gripenek a Balti-tenger fölött. A honvédelmi miniszter közölte, hogy ez volt az első, elfogással járó éles riasztás a NATO Balti Légtérrendészeti idei missziójában. Az orosz IL-76-os ugyan kapcsolatban volt a légiforgalom-irányítással, és használta a válaszjeladót is, azonban nem rendelkezett repülési tervvel, ezért riasztották a magyar gépeket.

Lengyelország és Csehország jövő héten megállapodást ír alá a szlovák légtér közös őrizetéről. A cseh és a lengyel védelmi miniszterek közös sajtóértekezletén elhangzott: a cseh-lengyel együttműködés azok miatt a kihívások miatt is fontos, amelyek Ukrajna orosz megtámadása, és Vlagyimir Putyinnak az orosz birodalom újjáépítésére tett kísérlete miatt keletkeztek. Beszéltek arról is, hogy szükséges lenne együttműködést kialakítani az Európai Unióban a hadseregek üzemanyag-ellátása terén.

Külön munkacsoport figyeli az időjárás alakulását a hétvégi ünnep biztonságáért felelős operatív törzsön belül. Ez a testület dönt a szabadtéri rendezvények biztonságos megtartásához szükséges lépésekről. Közben az Országos Meteorológiai Szolgálat azt közölte: extra szondákat enged fel a következő napokban a légkör pontosabb, alaposabb feltérképezésére, hogy segítsék a hétvégi ünnepi programokra készülődőket.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »