Hexi Pharma-ügy: három év börtön a kórházi fertőtlenítőszereket hamisító vállalat vezérigazgatójának

Hexi Pharma-ügy: három év börtön a kórházi fertőtlenítőszereket hamisító vállalat vezérigazgatójának

Első fokon három év szabadságvesztésre ítélték Romániában a Hexi Pharma vállalat vezérigazgatóját, aki ellen kórházi fertőtlenítőszerek hamisítása miatt indult jogi eljárás.
A bukaresti törvényszék ítélete szerint Flori Dinu vezérigazgatót háromévi, Mihai Leva termelési vezetőt pedig 3 év és 8 hónap szabadságvesztésre ítélték. Emellett

a céget 2,6 millió lej bírság kifizetésére kötelezték, egyúttal a Hexi Pharma felszámolását is elrendelte a törvényszék.

Az ítélet nem jogerős, az érintettek fellebbezést nyújthatnak be. A Hexi Pharma ellen 2017 márciusában emeltek vádat. Az ügyészek 340 rendbeli csalással, 61 rendbeli közokirat-hamisítással és a betegségek elleni küzdelem meghiúsításában való közreműködéssel vádolták a céget és annak vezetőit.

Hírdetés

A vádirat szerint a Hexi Pharma 2010 és 2016 között 340 kórház vezetőségét tévesztette meg, hamisított fertőtlenítőszereket adtak el nekik. A vizsgálatok alapján kiderült, hogy a hétszeresen felhígított szert a piaci árhoz képest tízszer drágábban értékesítették.

2016 májusában a botrány miatt lemondott Patriciu Achimaș-Cadariu egészségügyi miniszter. A Hexi Pharma a román fertőtlenítőszerek piacának mintegy 20 százalékát uralta, amikor nyilvánosságra került a csalás.

Romániában a kórházi fertőzések a bukaresti Colectiv szórakozóhelyen kitört 2015-ös tűzvész nyomán kerültek a közérdeklődés homlokterébe. A tragédiának 65 halálos áldozata volt, többségük bukaresti kórházakban vesztette életét. A román média feltételezése szerint ehhez nagymértékben hozzájárultak az ott kapott fertőzések.

A Hexi Pharma tulajdonosa Dan Condrea román vállalkozó volt, aki 2016 májusában öngyilkos lett, Bukarest mellett gépkocsijával szándékosan nekihajtott az út menti fáknak.

Tettét azelőtt követte el, mielőtt az ügyészség előzetes letartóztatásba helyezte volna. A román média feltételezése szerint a Hexi Pharma a román belföldi hírszerzés támogatását is élvezte, ezért válhatott rövid időn belül sikeres vállalkozássá.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »