Hexi Pharma-botrány: őrizetben egy kulcsember

Hexi Pharma-botrány: őrizetben egy kulcsember

Házi őrizetbe került annak a cégnek az értékesítési igazgatója, amelynek fertőtlenítőszere miatt botrány robbant ki Romániában. A nő tagadja, hogy tudott volna a kórházigazgatók és politikusok megvesztegetéséről. A román szenátus elnöke azt gyanítja, hogy a Hexi Pharma egy fedőcég lehetett, a társaság ugyanis éveken át szerződéses viszonyban állt a Román Hírszerző Szolgálattal, akik tudtak a fertőtlenítő szerek felhígításáról de mégsem jelezték azt.

„Véget kell vetnünk a korrupciónak, a közpénz tékozlásának és az érdektelenségnek – így nyilatkozott a fertőtlenítőszer-botrány kirobbanása utáni napokban a román államfő, aki azt is ígérte, hogy mindenkit megtalálnak és felelősségre vonnak, aki hozzájárult valamilyen formában a kialakult helyzethez8 – jelentette ki Klaus Lohannis román államfő.

Azóta folyamatosak a rendőrségi házkutatások és kihallgatások a Hexi Pharma irodáiban, illetve vezetőinél. Mint kiderült, a cégnek évek óta szerződése volt a román hírszerző szolgálattal, akik tudtak a fertőtlenítőszerek felhígításáról is, mégsem jelezték azt. A román szenátus liberális elnöke arra gyanakszik, a Hexi-pharma fedőcég lehetett, amelyet költségvetése gyarapítására használhatott fel a szolgálatok egyike. Dan Condrea-t, a cég tulajdonosát azonban erről már nem tudták kihallgatni a hatóságok – ugyanis nem sokkal a botrány kirobbanása után, a kihallgatása előtt halt meg autóbalesetben.

Bár a cég értékesítési vezetője tagad, a botrányt kirobbantó újságírónak egy bukaresti sürgősségi kórház főorvosa arról nyilatkozott, hogy a Hexi-Pharma silány minőségű fertőtlenítőszereit megrendelő kórházigazgatóknak a cég a szerződés értékének 30 százalékát fizette azért, hogy kizárólagos beszállító legyen. A vizsgálatokból is kiderült ,hogy több mint tíz éven keresztül használta a román hadsereg is a Hexi Pharma hígított fertőtlenítőszereit a külföldön szolgálatot teljesítő katonák ellátásánál. Több éven át székelyföldi kórházak is ettől a cégtől rendeltek, az egyik legnagyobb vásárló a Marosvásárhelyi kórház volt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »