Hevítő – Görögkatolikus ifjúsági találkozót tartottak a fővárosban

Hevítő – Görögkatolikus ifjúsági találkozót tartottak a fővárosban

Az immár negyedik alkalommal megrendezett Forráspont köré először szervezett a három magyar görögkatolikus egyházmegye ifjúsági találkozót Budapesten szeptember 16. és 18. között. Színvonalas közösségi, kulturális és lelki programokon vehettek részt a fiatalok.

Több mint száz görögkatolikus fiatal gyűlt össze péntek este a Szinaxis Görögkatolikus Diákotthonban. Takács Gusztáv atya és felesége, Éva fogadták őket. 

A Forráspont kísérőrendezvényét stílszerűen a „Hevítő”névre keresztelték a szervezők: a Nyíregyházi Egyházmegye képviseletében Kocsis Dániel, a Miskolci Egyházmegyéből Salai Szabolcs, a Hajdúdorogi Főegyházmegyéből Domokos Zsolt. A három lelkipásztor munkáját remekül készítette elő és egészítette ki Vadász Viktória, a Hajdúdorogi Főegyházmegye pasztorációs irodavezetője.

Domokos Zsolt elmondta, hogy a Hevítővel egyfajta lendületet szeretnének adni a fiataloknak és a szervezőknek is. „Remélhetőleg mindenki ráérez a találkozás örömére” – fogalmazott.

Szombaton délelőtt a Magyar Zene házába látogattak el a fiatalok, majd részt vettek a Forrásponton.

A három nap lelki programjainak zárásaként vasárnap reggel a Rózsák terén gyűltek össze a görögkatolikus fiatalok, ahol a helyi hívekhez csatlakozva, Jaczkó Sándor helynök, parókus köszöntő szavait fogadva vettek részt a Szent Liturgián.

Hírdetés

A Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén Kocsis Dániel prédikációjában azt hangsúlyozta, hogy az előttünk álló, feldíszített kereszt olyan, mint egy felkiáltó jel, de a Szent Kereszt felmagasztalásának vasárnapján a felkiáltójel kérdőjellé válik.

Életünk talán legtöbbször feltett kérdése visszhangzik a kérdőjel előtt: Miért? Miért történik pont velem, miért éppen ez történik, miért most? Sorolhatnánk azokat az életünkre reflektáló, azt befolyásoló kérdéseket, amelyekre válaszokat keresve érkezünk vasárnapról vasárnapra a templomba. Ám

– mutatott rá a parókus.

Az evangéliumban Jézus talán legnehezebb gondolatmenete hangzik el – folytatta –, a keresztény élethivatás megfogalmazása ez: vegyük fel keresztünket, vállaljuk életünket, merjünk a szeretet Istenének nevében tevékenykedni, működni, merjünk keresztény módon élni. Az új egyházi év elején ezzel az ünneppel egyházi életünk esszenciáját tárja elénk a Görögkatolikus Egyház:

A Hevítő és a Forráspont hétvégéjéről szóló teljes beszámoló ITT olvasható.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »