Hetvenkét kutyafajta vonult fel Csíkszeredában

Hetvenkét kutyafajta vonult fel Csíkszeredában

Kétszázhatvanhárom eb érkezett az ország minden részéről a Hardogs Hargita Megyei Ebtenyésztők Egyesülete által szervezett szombati kutyakiállításra Csíkszeredába. A Vákár Lajos Műjégpályán öt ringben, tíz fajtacsoporton belül bírálták el a felvezetett kutyákat. 

kutyakiallitas vn 020_b

Közép-ázsiai, kaukázusi, német juhász, puli, kuvasz kutyafajták, különböző tacskók, komondorok, agarak, tibeti terrierek, sőt még perui kopasz kutya is látható volt a kiállításon, a benevezett ebtenyésztők és kutyatartók mintegy 72 fajtát vezettek fel a bírók előtt. Csíkszeredában utoljára 2008-ban tartottak ilyen jellegű rendezvényt, az egyesületi tagok, a kutyás közösség igényelte, hogy szervezzék meg ismét – tudtuk meg Gegő Katalintól, az egyesület elnökétől.

„Egy kisebb bajnokságra főként azért jönnek a részvevők, mert ilyenkor kirándulnak, ismerősökkel találkoznak, egy nagyobb, nemzetközi kiállításra pedig inkább az eredmények miatt. A helybélieknek is jó, mert ilyenkor fel tudják méretni a kutyájukat a szakemberekkel. Reméljük, jövőre engedélyt kapunk arra, hogy országos vagy nemzetközi kiállítást szervezhessünk” – mondta Gegő Katalin.

A megmérettetésen azok a kutyák, amelyek a fajtájukon belül elnyerték a fajtagyőztes címet, a csoportjukon belüli fajtagyőztes kutyákkal kerültek versenybe. A csoportnyertes ebek a legszebb kutya címért indulhattak. Díjazták továbbá a legszebb olyan kutyát, melynek gazdija Hardogs-tagsággal rendelkezik, a junior felvezetőket, azaz a hat–tizenhárom év, illetve a tizennégy–tizenhét év közötti gyerekeket, valamint a kutyával való összhangot.

A csíkszeredai Erdély Sándor egy szibériai huskyt hozott a kiállításra. „Nincs kiállításokhoz szokva, de a tenyészet miatt el kell hozni ilyen helyekre, és a jelenlét fontos a szocializálódás szempontjából is. Ez külön foglalkozás, az is figyelmet igényel, hogy a kutyát hogyan vezetjük fel a versenyen. Ez itt nem munkavizsga, a szépséget, a külalakot, a fogazatot nézik, és hogy tenyészetre alkalmas-e az eb” – magyarázta a kutya gazdája.

Grönlandi kutyákkal és malamutokkal érkezett Mariana Vrabie Balánbányáról. Úgy véli, jó ötlet volt, hogy fedett helyen szervezzék meg a verseny egy részét, az északi kutyafajták számára ez ideális volt. Olyan részvevő is akadt, aki inkább szórakozásképpen vagy a többi kutyatartóval, tenyésztővel való tapasztalatcsere miatt jött el a csíkszeredai kiállításra. Egy kuvasszal és egy dalmatával érkezett György Balázs. A szatmárnémeti fiatalember úgy véli, fontosak a versenyek, ők maguk is sok kiállításra járnak, de ez tulajdonképpen inkább szórakozás.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »