Hetven éve nem volt ilyen az ENSZ történetében

Hetven éve nem volt ilyen az ENSZ történetében

Első ízben ismerhette meg a közvélemény, kiket is jelöltek a tisztségéből jövő január elsején távozó Ban Ki Mun helyére. Az esélylatolgatások alapján egy közép-európai nő lenne az ideális új ENSZ-főtitkár. A kilenc indulóból háromra illik is ez a profil, a kérdés már csak az, ki tudja megnyerni a Biztonsági Tanács öt állandó tagjának támogatását.

Hetven éve nem fordult elő ilyen az ENSZ történetében. A közvélemény még a megválasztása előtt megismerhette azokat, akiket a távozó Ban Ki Mun helyére jelöltek. Ha ez nem lenne elég, múlt héten, három napon át meghallgatást is szerveztek számukra, ahol a 193 állandó tag mellett a civilek is faggathatták a világ talán legpatinásabb diplomáciai tisztségére pályázókat. Összesen végül kilencen „szállnak ringbe”, s kampányolják végig a nyarat, végül októberben derül ki, ki lesz az új főtitkár. Az elmúlt időszakban egyre több helyről hallani, a legideálisabb jelölt egy közép-európai nő lenne, ezt kicsit leszűkítve, a balkáni régióból érkezne. Eddig ugyanis szűkebb térségünkből nem állt soha vezető a világszervezet élén.

Ezt figyelembe véve három olyan pályázó van, akire illik ez. Közülük a legesélyesebbnek a bolgár Irina Bokova tűnik, ő jelenleg is az ENSZ-ben tevékenykedik, a mostanság az Iszlám Állam műemlékrombolása ügyében a szavát hallató örökségvédelmi hivatalt, az UNESCO-t vezeti. Rajta kívül Vesna Pusic volt horvát külügyminiszter és Natalia Gherman volt moldáv külügyér felel meg ennek az „elvárásnak”. A női főtitkár ötlete a kolumbiai ENSZ-nagykövettől, Maria Emma Mejiától indult, aki tavaly év végén egy körlevelet küldött szét kollégái között. Ezt végül 44 tagállam írta alá, ugyanakkor a dokumentumot egy állandó biztonsági tanácstag (Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország és Kína) sem jegyezte ellen. Akkor például az oroszok úgy reagáltak, ők a legmegfelelőbb személyt szeretnék a posztra, nemtől függetlenül.

– Nem elhanyagolható a női jelölt megválasztását kezdeményező mozgalom, ám talán még ennél is fontosabb, hogy a pályázó hány állandó Biztonsági Tanács-tagot képes meggyőzni a támogatásáról – értékelte a jelenlegi helyzetet lapunknak Kiszelly Zoltán. Ha pedig a politológus által is kiemelt szempontot nézzük, akkor Bokova itt is jól áll. A bolgár diplomatát orosz kötődése miatt már egyenesen Putyin jelöltjeként emlegetik. Míg Pusic esélyeit nehezíti, hogy kihátrált mögüle az új horvát kormány. Kiszelly azt is kiemelte, igen nagy előnyt jelent az ENSZ-tapasztalat. A jelöltek közül Bokova és az új-zélandi Helen Clark jelenleg is vezető posztban van a világszervezetnél, utóbbi a fejlesztési szekciót irányítja. Rajtuk kívül Danilo Türk korábban a főtitkár-helyettesi posztot is betöltötte, míg António Guterres tavaly év végéig a manapság igen fontos menekültügyi főmegbízott volt, és Natalia Gherman is dolgozott az ENSZ-ben. Külön érdekesség, hogy a sportesemények mintájára a Sportsbet irodánál lehet fogadni a főtitkárjelöltekre. Az előbb említett, erős világszervezeti kötődésű jelöltek állnak jelenleg az élen. Bokova győzelmére négyszeres, Clark befutására ötszörös, Guterresre hét és félszeres, míg Türkre tízszeres pénzt fizetnek.

Magyar szempontból érdemes azt is kiemelnünk, sokáig úgy tűnt, Áder János is ambicionálja a jelölést, ám végül elhalt az ötlet. A magyar államfőt épp Ban Ki Mun és a Világbank elnöke, a dél-koreai Jim Yong Kim hívta meg, hogy vállaljon szerepet a világszervezet most alakult vízügyi testületében – ezt ő el is fogadta. Kiszelly Zoltán szerint a magyar diplomácia rájött, mivel Áder Jánosnak korábban nem volt ENSZ-tapasztalata, ezért nem erőltették a főtitkári jelölését. A politológus hozzátette, a magyar államfő karrierje már csak karaktere, a környezetvédelem ügyében mutatott aktivitása miatt is inkább Bill Clinton ugyancsak a környezetvédelem témájában aktív egykori alelnöke, Al Gore-éhoz lehet majd hasonló. Ennek függvényében kérdés tehát, kit támogat Magyarország. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az egyik jelölt, Igor Luksic április 8-i budapesti látogatásán arról beszélt, Magyarország egy nyugat-balkáni jelöltet szívesen látna, szerinte erre Luksic is alkalmas lenne, ám a kormány még nem hozta meg a végleges döntést erről. Megkérdeztük a szaktárca sajtóosztályát, van-e már konkrét személy, akit Magyarország támogat, illetve egyeztetnek-e egy esetleges közös jelöltről a visegrádi országokkal. Válaszként a miniszter nyilatkozatának április 8-i, MTI-tudósításban is szereplő, a kérdéseinkben általunk is idézett szavait kaptuk vissza.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 18.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »