Hetven év után Sztálin már nem Trencsén díszpolgára

Több mint negyedszázaddal a rendszerváltoztatást követően megszüntette Joszif Visszarionovics Sztálin csaknem hetven évig érvényben volt díszpolgárságát Trencsén városa – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség csütörtökön.

A szovjet diktátornak 1947-ben ítélték oda a város díszpolgári címét, e titulust sem az 1953-ban bekövetkezett halála, sem történelmi szerepének még a szovjet érában történt újraértékelése, sem pedig az 1989-es rendszerváltozás után nem vonták meg tőle.

Arra, hogy csaknem hét évtized után meg kellene fosztani díszpolgárságától a bolsevista szovjet rendszer vezetőjét, Richard Rybnícek, Trencsén polgármestere tett indítványt. Közel egyórás vita után, egy képviselő tartózkodása mellett csütörtökön csaknem egyhangúlag hagyta jóvá a város képviselőtestülete. A tartózkodó képviselő azzal érvelt, hogy egy halottól semmit sem lehet megvonni.

A döntés jóváhagyása után Trencsénnek hét díszpolgára maradt, köztük – a leginkább hírhedt, második világháború utáni dekrétumairól ismert csehszlovák államfő – Edvard Benes.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »