Heti két óra foci

Heti két óra foci

Miközben a szakképzésben még kerettantervek hiányoznak, az általános és középiskolai labdarúgás kerettanterve elkészült. Szeptemberben heti két órában tanulhatják a sportág alapjait a diákok. A szakminisztérium helyettes államtitkára szerint nem kötelező a foci, csak egyike az ajánlott sportágaknak.

Sok helyen még labda sincs – ezt már egy másik érdekvédő mondta. „A testnevelő tanárok föl vannak készülve, hiszen a Testnevelési Egyetemen ugyanúgy tanítják a labdarúgást, mint az összes többi sportágat. Hogy infrastruktúrában föl van-e készülve az iskola? Nem, tehát az iskolák nagy részében semmi nincs ehhez, még labda se” – fogalmazott Hajnal Gabriella, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnöke.

Az LMP szerint előbb a mindennapos testnevelés feltételeit kellene megteremteni. „Addig, amíg ilyen elméleti testnevelésórákat kell tartani, ami gyakorlatilag arról szól, hogy gondoljátok el, most gimnasztikaóra van, mert nincsen megfelelő terem, vagy az iskola lépcsőjén szaladgálnak a diákok, mert sajnos ilyen is előfordul az országban, addig ez nehezen kivitelezhető” – jelentette ki Ikotity István.

Nem kötelező a foci, csak egyike az ajánlott sportágaknak – ezt már a szakminisztérium helyettes államtitkára mondja. „Szó nincs semmiféle kötelezettségről, ahogy a labdarúgásnak a kerettanterve most az iskolák számára lehetőség, ugyanúgy lehetőség mondjuk egy szivacs kézilabda-kerettanterv, amely a kézilabda-nevelést, -oktatást, -sportot alapozza meg, vagy a kosárpalánta, amely a kosárlabdát alapozza meg, de ugyanígy bármely más sportágat említhetnék Önnek” – hangsúlyozta Sipos Imre.

A labdarúgás kerettanterve a mindennapos testneveléshez készült, hetente két órában kellene a lányoknak és a fiúknak tornaórán a labdát kergetni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »