Hétfőre virradóra is folytatódtak a harcok Azerbajdzsán és Örményország között

Hétfőre virradóra is folytatódtak a harcok Azerbajdzsán és Örményország között

Az elmúlt éjjel folytatódtak a harcok Azerbajdzsán és Örményország között. Jelentések szerint civil áldozatai is vannak az összecsapásoknak. Azerbajdzsán hivatalos közlése szerint az örmények Terter városát lőtték.

A szakadár autonóm régió, a Hegyi-Karabah honvédelmi minisztériuma szerint emberveszteségeik 32-re emelkedtek hétfő reggelre. Mindkét ország polgári áldozatokról adott ki közleményt.

Az Al-Jazeera közlése szerint az azeri hadseregnek sikerült ellenőrzése alá vonni egy stratégiai fontosságú magaslatot, amelynek segítségével ellenőrzése alá vonta a Jereván és Hegyi-Karabah közti közlekedési infrastruktúrát.

A vasárnap délelőtt kitört fegyveres konfliktusért a két ország egymást teszi felelőssé. Örményország szerint az azeri csapatok civil célpontok ellen indítottak támadást, többek között a szakadár régió fővárosa, Sztepanakert ellen. Az örmény katonai vezetés „arányos választ” ígért.

Az azeri vezetés szerint az örmények indítottak a határ mentén összehangolt támadásokat (az azeri-karabah határ közvetlen közelében számos azeri település található civil lakossággal).

Hírdetés

Azerbajdzsán kijárási tilalmat és statáriumot rendelt el a nagyobb városokban, Örményország és Hegyi-Karabah Köztársaság általános mozgósítást és statáriumot hirdetett.

A nemzetközi közösség a két roszág közti diplomáciai közvetítés megkezdését sürgeti. Sokan úgy vélik, hogy egy kiterjedtebb háborúra is sor kerülhet, ha nem rendeződik a két ország kapcsolata (ez az 1994-es tűzszüneti megállapodáshoz való visszatérést jelentené).

Az azerbajdzsánnal szövetséges Törökország már tárgyalt az úgynevezett minszki csoporttal (az azeri-örmény konfliktusok rendezésére 1992-ben életrehívott EBESZ-szervezet Oroszország, Franciaország és az Egyesült Államok közös elnöklésével).

A törökök egyébként már nyíltan Azerbajdzsán oldalára álltak, amivel aligha fogják előmozdítani a tárgyalásokat, többen javasolták., hogy Ankara ne vegyen részt a tűzszüneti tárgyalásokban. További háttérinformáció az azeri-örmény konfliktussal kapcsolatban alábbi cikkünkben olvasható:

Kilőtt tankok és helikopterek – katonai konfliktus tört ki Azerbajdzsán és Örményország között

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »