Hétfőn tárgyalják a terroristákhoz került SIM-kártyák ügyét

Hétfőn tárgyalják a terroristákhoz került SIM-kártyák ügyét

Hétfőn tárgyalja az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága a terroristákhoz került SIM-kártyák ügyét. A terrorelhárításnak és a titkosszolgálatoknak nem tűnt fel, hogy valakik százezres tételben vásároltak kártyákat mobiltelefonokba. A magyar hatóságokat a párizsi merénylők után nyomozó francia és belga rendőrök riasztották.

A Hír Televízió munkatársának a budapesti Blaha Lujza téren tíz perc alatt több hajléktalant is sikerült találnia, akik pár ezer forintért a saját nevükre is hajlandók lettek volna feltölthető SIM-kártyát vásárolni.

–Telefonkártyát szeretnék én venni, csak nem akarom a saját nevemre. Adok háromezer forintot, venne nekem egy telefonkártyát, egy SIM-kártyát?
– Hát, semmi akadálya…
– Van önnél személyi igazolvány?
– Mindenem megvan, igen – mondta egyikük.

Volt, aki abban is tudott segíteni, hogy hol tudunk akár igazolvány nélkül, teljesen feketén vásárolni feltöltőkártyát.

– Itt lent, ahogy lemegy, ott van a GSM, vagy ilyen telefonos arab. Magának 1500-ért ad egy olyan kártyát, aminek nem tudják követni…
– Ilyen telekomos kártyát például?
– Persze.
– Vagy bármi más szolgáltató?

– PIN-kódot megad hozzá, a SIM-kártyára kell rá tölteni…

Szerdán a kormányközeli Magyar Idők írta meg, hogy egy hajléktalan személy nevére mintegy kétszázezer feltöltős telefonkártyát vásároltak magyarországi szervezett bűnözői körök a Magyar Telekomtól. Ezek egy része a lap szerint a párizsi a brüsszeli merénylőkhöz kerülhetett. A Demokratikus Koalíció szerint a Terrorelhárítási Központot terheli a felelősség. „A terrorelhárítás ügyét nem szabad rábízni Orbán Viktor korábbi testőrére. A Terrorelhárító Központot ebben a formájában fel kell oszlatni. Olyan csapatra kell bízni a magyarok védelmét, az egész ország védelmét, akik ehhez valóban értenek” – vélekedett Gréczy Zsolt DK-szóvivő.

A nemzetbiztonsági bizottság hétfőn tárgyal az ügyről. „Fontosnak tartom, hogy erről az ügyről beszéljünk zárt körben, és ezt fel is fogom vetni. Ezzel kapcsolatban mindenképpen előrelépést szorgalmaznék, mert ami történt, az meglehetősen bizarr, amiről a sajtóban lehetett olvasni. Tehát egyrészt magyarázatot kell kapnunk, másrészt pedig szeretnénk látni, hogy milyen előrelépésben gondolkodnak az illetékesek” – közölte Szél Bernadett, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának LMP-s tagja.

A Magyar Telekom írásban azt közölte, hogy jelenleg nincs olyan jogszabályi korlátozás Magyarországon, amely előírná, hogy egy ügyfél hány SIM-kártyával rendelkezhet, így ezt a szolgáltatóknak nem is feladatuk vizsgálni. Hozzátették: készek a jelenlegi szabályozás módosításáról tárgyalni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »