Hétfőn megkísérli leváltani a miniszterelnököt az ellenzék

Hétfőn megkísérli leváltani a miniszterelnököt az ellenzék

POZSONY. Kénytelen lesz farkasszemet nézni az ellenzékkel Robert Fico miniszterelnök, a kormánykoalíciós Irány-Szociáldemokrácia elnöke, akit 2018. március 19-én, hétfőn reggel 09:00 órától megkísérel leváltani a törvényhozásban az ellenzék. Ha Ficót leváltják, egyidejűleg a kormány is megbukik.

Az ellenzék kezdeményezte rendkívüli parlamenti ülés időpontját Andrej Danko házelnök, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke határozta meg.

Az ellenzék azt követően fogalmazta meg a Robert Fico miniszterelnökkel szembeni bizalmatlansági indítványát, hogy meggyilkolták Ján Kuciak oknyomozó újságírót és mennyasszonyát, Martina Kušnírovát, majd közzétették Kuciak utolsó, befejezetlen cikkét, amelyben a tragikusan elhunyt újságíró a calabriai maffia és a szlovák kormány közötti összefonódások lehetőségére mutatott rá. Az ellenzék ezek után kifejezésre jutatta, hogy nem bízik meg a miniszterelnökben és kormányában, amely a szemükben legitimitását vesztette.

A kormánykoalíción belül mindeközben tovább gyűrűzött a válsághelyzet. A több tízezernyi tüntető, az ellenzék és a Bugár Béla vezette Most-Híd Robert Kaliňák, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) belügyminiszterének fejét követelte, aki végül március 11-én, hétfőn le is mondott posztjáról. A Most-Híd Országos Tanácsa azonban hétfő este végül úgy döntött, hogy a miniszter távozása ellenére az előre hozott választásokról kíván tárgyalni koalíciós partnereivel, a Smer-SD-vel és a Szlovák Nemzeti Párttal (SNS). Ha nem születik egyezség, távozik a kormányból. A Most-Híd szerint Fico kizárta az előre hozott választásokról való tárgyalást, míg az SNS hétfőn a tárgyalás lehetőségéről beszélt.

Az ellenzéknek nincs ínyére, hogy a kormányfő nem hajlandó a politikai felelősség levonására, illetve az őt körülvevő személyek állítólagos maffiakapcsolatainak lehetőségét is elutasítja. Az ellenzéki pártok ezen felül attól tartanak, hogy külső befolyások hátráltathatják a kettős gyilkosság kivizsgálását. Az ellenzék előre hozott választásokat követel.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »