Hétfőn kezdődik az érettségi egy teljesen új szabállyal

Hétfőn a magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv írásbeli vizsgájával megkezdődik az idei tanév május–júniusi érettségi-időszaka, amelyben mintegy 112 ezren adnak számot tudásukról – közölte az Oktatási Hivatal szerdán az MTI-vel.

Ebben a vizsgaidőszakban lép életbe az a szabály, amely szerint a középiskola elvégzését közvetlenül követő érettségi-időszakban a vizsgák megkezdésének feltétele ötven óra közösségi szolgálat teljesítésének igazolása. Ha a vizsgázó ezt a feltételt nem teljesíti, nem kezdheti meg az érettségit.

A hivatal közleménye szerint a május 2. és június 24. között a középiskolákban – a húsz kormányhivatal szervezésében – 1161 helyszínen zajlanak majd az érettségi vizsgák.

Az érettségizők közül csaknem 76 ezren tesznek ebben a vizsgaidőszakban rendes érettségit, azaz szerezhetnek érettségi bizonyítványt. Rajtuk kívül – a vizsgarendszer által nyújtott lehetőségekkel élve – mintegy 36 ezren tesznek legalább egy tárgyból valamilyen fajta érettségit.

Húzós május–június

Az írásbelik május 2-ától 24-éig tartanak. Az emelt szintű szóbeli vizsgák kezdő időpontja június 2-a, a végső időpontja június 9-e, a középszintű szóbeli vizsgák időszaka a június 13-a és 24-e közötti időszakra esik.

A jelentkezők együttesen több mint 411 ezer vizsgát tesznek majd le. Érettségi bizonyítványukba és tanúsítványukba további csaknem 38 ezer korábban megszerzett érettségivizsga-eredmény kerül majd be várhatóan.

Emelt szintű 43 000 vizsga, 368 600 pedig középszintű. Az emelt szintű vizsgák száma tavalyhoz képest mintegy 700-zal, 1,6 százalékkal nőtt. Ez a növekedés is – az előző években tapasztalható folyamatos emelkedés után – tükrözi a felsőoktatás felvételi feltételeinek változásait, az ott elvárt magasabb követelményeket, írták.

A jelentkezők választása alapján ebben a vizsgaidőszakban – az idegen nyelven letett tárgyakat (például történelem, matematika, biológia, földrajz, fizika, kémia, informatika) külön számolva – 159 tárgyból lesz középszintű és 79 tárgyból emelt szintű érettségi.

Hatodik éve csak azokból a tárgyakból tehető emelt szintű vizsga, amelyek a felsőoktatási felvételi eljárás során érettségipontot adhatnak.

Hétféle vizsga

Ebben a vizsgaidőszakban is élhetnek a jelentkezők a hét vizsgafajta mindegyikével, a jogszabályban meghatározott feltételek megléte esetén a rendes, az előrehozott, a szintemelő, a kiegészítő, az ismétlő, a pótló és a javító érettségi letételével.

A vizsgafajták közül a legtöbb a rendes érettségi vizsga lesz: számuk mintegy 363 500, az összes vizsga 88 százaléka. A középiskolák alacsonyabb évfolyamaira járó diákok 21 600 előrehozott vizsgát tesznek majd le, ez a vizsgák 5 százaléka. A már érettségi bizonyítvánnyal rendelkezők csaknem 14 200 ismétlő vagy kiegészítő érettségit tesznek le, ez a vizsgák több mint 3 százaléka.

Az emelt szintű vizsgák számának növekedéséhez hozzájárult a több mint 8200 szintemelő vizsga is, amelyek esetében az adott vizsgatárgyból az érettségizőknek már van középszintű vizsgaeredményük, és most felsőoktatási felvételijük érdekében a magasabb szinten is megméretik magukat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »