Hétfőn adják be az alaptörvény-módosítót

Hétfőn adják be az alaptörvény-módosítót

Elfogadta a kormány az alkotmány módosításához szükséges javaslatot – jelentette be Tuzson Bence, kormányzati kommunikációért felelős államtitkár.

A kormányülés szünetében tartott sajtótájékoztatóján Tuzson kiemelte: a népszavazáson résztvevők nagy többsége pártok feletti, egyirányú döntést hozott, ami kötelezettséget teremtett a kormány számára, hogy továbbra is kiálljanak Magyarország jövőjéért.

Hozzátette: az hétvégén létrejött közösség egy új egységet alkot, amit a kormány nem hagyhat figyelmen kívül, éppen ezért van szükség az alkotmány módosítására.

Mindemellett, a népszavazás másik következménye, hogy Magyarország továbbra is kiáll Brüsszelben a kényszerbetelepítés ellen.

Trócsányi László igazságügyi miniszter szintén a sajtótájékoztatón ismertette: a kormány hétfőn nyújtja be a módosítót az parlamentnek.

A miniszter úgy fogalmazott, hogy amíg az Uniónak csak szerződései vannak, addig a tagállamoknak alkotmányai, így a szerződések állnak szembe alkotmányokkal. Emellett pedig az uniós tagállami szerződés is tiszteletben tartja az alaptörvényeket és a nemzeti identitásokat.

Trócsányi elmondta, hogy olyan módosító javaslatot nyújtanak majd be, ami kereteket határoz majd meg és eurókonform, hiszen amellett, hogy Magyarország számára fontos a nemzeti identitás, ugyanolyan fontos az uniós tagság is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »