Hétfõ késõ estére sikerült kimenteni a szolcsvai búvópatak barlangjában rekedt turistákat

Kolozsvári barlangi mentőknek hétfőn késő este sikerült kihozniuk a szolcsvai búvópatak barlangjából a bennrekedt francia turistákat és romániai barlangászokat – közölte a Mediafax hírügynökség.

A turisták és barlangászok – összesen tizenegyen – egy hirtelen lezúduló zápor következtében rekedtek a Szolcsva-patak által vájt 1,2 kilométer hosszú barlangban. A felhőszakadás következtében megnőtt víz elzárta a barlang kijáratát. Este azonban elállt az eső, csökkent a vízszint, és a mentők be tudtak jutni a barlangba.

A mentést az is nehezítette, hogy az áradás következtében az az út is járhatatlanná vált, amelyen a barlang megközelíthető.

A bennrekedt négy francia turista és hét romániai barlangász hét óra elszigeteltség után sértetlenül jutott ki a barlangból.

Fotó: perlaariesului.ro

A mentést az is sürgőssé tette, hogy a meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a térségben szerdáig további heves esőzések és viharok várhatók.

A Torockói-hegységben levő szolcsvai búvópatak barlangja az egyik legnagyobb romániai aktív (még formálódó) barlang, mely turisták számára nem látogatható. A barlangnak több száraz járata és néhány terme is van, amelyekben a bennszorult látogatók meghúzhatták magukat. (mti)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »