Hétezer hektár erdő égett le a portugál erdőtüzekben

Négy nap alatt hétezer hektár erdő lett a lángok martalékává Portugáliában, az erdőtüzekben megsérültek száma pedig keddre 41-re nőtt. Továbbra is 1100 tűzoltó küzd a lángok ellen a fővárostól 225 kilométerre északkeletre fekvő Castelo Branco térségében.

A tűzön időközben sikerült úrrá lenni, ebben a hatóságokat egy kevés csapadék is segítette. A legsúlyosabban érintett régió lakosai ugyanakkor bírálattal illették a hatóságokat, mondván, nem riasztottak elegendő tűzoltót.

Ricardo Aires, Vila de Rei település polgármestere például azt kifogásolta, hogy az erdőtüzek mértékéhez képest „kevés eszköz” állt rendelkezésre. Az oltási műveletet vezető Luis Belo Costa ugyanakkor azzal válaszolt, hogy „nincsenek korlátlan lehetőségeik”. 650 tűzoltó ugyanis Portugália más térségeiben tomboló kisebb tüzek eloltásával volt elfoglalva.

Hírdetés

Szombat délután három helyen gyulladt ki a növényzet Castelo Branco közelében. A lángok oltásában akkor 1700 tűzoltó, 500 tűzoltóautó, húsz helikopter, illetve repülőgép vett részt.

A portugál rendőrség vasárnap közölte, hogy őrizetbe vett egy 55 éves férfit azzal a gyanúval, hogy ő okozta a több napja tomboló erdőtüzeket.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »