Hétéves mélyponton a munkanélküliség az EU-ban

Hétéves mélyponton a munkanélküliség az EU-ban

Augusztusban regisztrálták az Európai Unió tagországaiban a legalacsonyabb, 8,6 százalékos munkanélküliségi rátát 2009 márciusa óta az Európai Bizottság felmérése alapján – tájékoztatott az Európai Bizottság. 

Young-workers_b

A felmérés szerint a foglalkoztatás növekedése volt jellemző az unió szinte valamennyi tagországában 2015 és 2016 augusztusa között. Mintegy 1,6 millióval kevesebben voltak munka nélkül a tavaly mért adatokhoz képest, a vizsgált időszakban 3,2 millióval több embert foglalkoztattak, közülük 2,2 milliót az eurót használó országokban. Folyamatos növekedés jellemezte az állandó munkaszerződéssel rendelkezőket is, a munkanélküliség eközben 24 tagországban csökkent. A hosszú távú munkanélküliség a legtöbb tagállamban továbbra is csökken, a munkaerő 4,2 százalékát érintette az előző év 4,9 százalékos arányához képest.

A pályakezdő fiatalok munkanélküliségi mutatója a 2015. augusztusban mért 20,1 százalékhoz képest 18,6 százalékra csökkent. A jelentés megjegyzi, hogy az uniós ifjúsági garanciaprogram és az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezésnek köszönhetően 2013-hoz képest 1,4 millióval kevesebb az állástalan fiatal az EU-ban, és 900 ezerrel csökkent azoknak a fiataloknak a száma, akik nem vesznek részt a foglalkoztatásban, illetve nem részesülnek oktatásban vagy képzésben. Hozzátették, még mindig 4,2 millió fiatal keres munkát Európa-szerte.

A jelentés arra is kitért, hogy az 55 és 64 év közötti uniós polgárok tovább maradnak aktívak a munkaerőpiacon. 2016 első negyedévében a vizsgált korosztály tagjai közül 4-ből 3-an foglalkoztatásban maradtak. Marianne Thyssen foglalkoztatáspolitikáért felelős uniós biztos hangsúlyozta, hogy az Európai Unió továbbra is a humánerőforrásba fektet, és támogatja a továbbképzéseket annak érdekében, hogy minél többen feleljenek meg a minden eddiginél jobban képzett munkaerőt megkövetelő munkaerőpiac elvárásainak.

Mint ismeretes, a legfrissebb statisztikai adatok szerint Romániában augusztusban valamivel több, mint félmillió, 529 ezer munkanélkülit tartottak nyilván, ami 3,11 százalékkal kevesebb, mint egy hónappal korábban. A felnőtt lakosság (25–74 év) körében a munkanélküliségi rátát 5 százalékra becsülték. A 25–74 év közötti állástalanok a munkanélküliek 78,2 százalékát tették ki augusztusban.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »