Hétéves kislány tudósít a háborús övezetből

Hétéves kislány tudósít a háborús övezetből

Hétéves kislány tudósít Aleppó ostromáról az egyik közösségi oldalon. A város keleti részét uraló felkelők beengednék az ENSZ segélyszállítmányait, de a döntés a kormányerőké.

A hétéves gyermek táblával a kezében kér segítséget a nagyvilágtól. „Álljatok Aleppó mellé! Állítsátok meg a bombázásokat, és vessetek véget az ostromnak!” – szólított fel Bana Alabed.

A felvételt a kislány édesanyja töltötte fel a Twitterre. A gyermek szülői segédlettel rendszeresen beszámol arról, hogy milyen az élet az ostromlott városban.

A szír kormányerők orosz légi támogatással hónapok óta bombázzák Aleppó keleti felét, amelyet a BBC szerint részben felkelők, részben pedig terroristák uralnak. A harcokban csak az elmúlt napokban több mint százan haltak meg. Kórházi ellátás nincs, az élelem fogytán, segélyszállítmány két hete nem érkezett, miközben a keleti városrészben még mindig százezrek sínylődnek. A lázadók belementek abba, hogy az ENSZ kimenekítse a betegeket és a sebesülteket.

„A segélyszállító teherautók és a segélyszervezet munkatársai készen állnak. Több száz teherautóról van szó, amelyek gyógyszert, élelmet és minden olyan dolgot szállítanak, amire szükség van Kelet-Aleppóban. És képesek vagyunk arra, hogy több száz sebesültet evakuáljunk Nyugat-Aleppóba és az ellenzék kezén lévő Idlibbe” – mondta Jan Egeland, a világszervezet illetékese.

Szíriában öt és fél éve tart a polgárháború, amely 400 ezer áldozatot követelt eddig. Oroszország Aszad elnököt, az Egyesült Államok pedig a rezsim ellen lázadókat támogatja.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »