Hetente reflektorfényben az erdélyi magyar írók, költők

Hetente reflektorfényben az erdélyi magyar írók, költők

A hét szerzője – ezzel a címmel indított online beszélgetéssorozatot az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL). A szerdánként és csütörtökönként a világhálón közvetített eseményeket a járványhelyzet szülte kényszer hívta életre, a meghívottak főként kolozsvári és székelyföldi írók, költők. A beszélgetéssorozatból egyfajta online interjúgyűjtemény lesz – mondta el a Krónika megkeresésére Karácsonyi Zsolt, az írószervezet elnöke.
Heti rendszerességgel közvetít online beszélgetéssorozatot az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL). A kezdeményezéssel egyfajta választ adnak a jelenlegi járványhelyzetre, amelyben nem lehet személyes részvételű eseményeket tartani – ismertette Karácsonyi Zsolt. Az írószervezet elnöke megkeresésünkre kifejtette,

a múlt héten elindított, A hét szerzője című sorozatot – amelynek első meghívottja Egyed Emese irodalomtörténész, költő volt – a járványhelyzet hívta életre.

„Már a tavasszal is tartottunk egy teljes mértékben online rendezvényt a költészet napja alkalmából. Amolyan házimozi-jellegű esemény volt: minden szerző készített magáról egy felvételt a mobiljával, ezeket összevágtuk, lett belőle egy irodalmi produkció az online térben” – emlékeztetett Karácsonyi Zsolt. Mint kifejtette, most arra törekedtek, hogy ennél profibb legyen az audiovizuális háttér, amiben megjelennek a világhálón, ezért a Video Pontes Stúdióval együttműködve hozzák létre a beszélgetéseket.

Hírdetés

A sorozatot hetente, szerdán és csütörtökön közvetítik az E-MIL Facebook-oldalán, majd valamivel később YouTube videómegosztóra is felkerül. A sorozat e heti meghívottja Szántai János író, akivel Papp Attila Zsolt beszélget.

Az írószervezet elnöke rámutatott, a sorozat egész évben folytatódik, a felvételek két helyszínen – Kolozsváron és Székelyudvarhelyen – készülnek, hogy lehetőleg ne kelljen senkinek messzire utaznia.

többek közt László Noémi költővel, Molnár Vilmos íróval, Király László költővel, Szakács István Péter íróval. Az eseményeken két színművész is közreműködik, Dimény Áron Kolozsvárról és Szűcs-Olcsváry Gellért Gyergyószentmiklósról a szerzők műveiből olvasnak fel” – részletezte az E-MIL elnöke.

A közönséggel való online kapcsolattartás a személyes részvételű irodalmi alkalmakat, az író-olvasó találkozókat, valamint az E-MIL korábbi, Álljunk meg egy szóra című, havonta megszervezett beszélgetéssorozatát is pótolja. „Ebben az évben sikerült szerencsére személyes részvételű rendezvényeket tartanunk, például a nyáron a Kolozsvári Magyar Napokon. Ezt követően elmaradtak az irodalmi jellegű események a járvány miatt, az író-olvasó találkozók, szerzői estek úgyszintén. Ezeket igyekszik pótolni a mostani sorozat, ami túl azon, hogy egyfajta pótlék, online interjúgyűjteményként is működik” – mondta Karácsonyi Zsolt. Hozzátette, nem szándékoztak túl hosszú anyagokat feltenni a világhálóra, bő negyedórás minden egyes beszélgetés, ezekhez társul a színművészek felolvasása.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »