Hetente közzéteszik a választókerületi és települési szintű névjegyzéki adatokat

Hetente közzéteszik a választókerületi és települési szintű névjegyzéki adatokat

Bővíti az NVI a választópolgárok számát érintő adatközlését.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) a választópolgárok számának részletes, az összehasonlíthatóságot segítő, rendszeresen frissülő statisztikával egészíti ki adatszolgáltatását.

Hírdetés

A december 13-i héten jelenik meg először az NVI internetes oldalán az az adatsor, mely a névjegyzékben szereplő választópolgárok számát tartalmazza országgyűlési egyéni választókerületi és települési szintű bontásban. Ezt heti rendszerességgel a választás napjáig frissítik a valasztas.hu oldalon. Az információk letölthető Excel-formátumú táblázatban jelennek meg, ezzel is hozzájárulva az adatok összehasonlíthatóságához.

A mostani kiegészítés nem érinti a választási eljárásról szóló törvényben foglalt adatközlési kötelezettséget, hanem azzal párhuzamosan, többletszolgáltatásként segíti elő a választópolgárok számában bekövetkező változások követését – közölte az NVI.

Előzőleg Szél Bernadett független országgyűlési képviselő azt közölte, hogy Szabó Szabolccsal fordult az NVI-hez, azt kérve, hogy rendszeresen, egészen a választások napjáig, települési bontásban hozzák nyilvánosságra a névjegyzéki adatokat. A kért adatokkal az volt a céljuk, hogy nyomon lehessen követni, ha egy település lakosságszáma hirtelen megugrik, és le lehessen buktatni azokat, akik fiktív lakcímeket hoznak létre a választások kimenetelének befolyásolása érdekében.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »