Heteken belül megszülethet a megegyezés a taxiáremelésről

Heteken belül megszülethet a megegyezés a taxiáremelésről

Akár már egy-két héten belül megszülethet a megegyezés az áremelésről az Országos Taxisszövetség és a főváros között. A taxisok a megnőtt kiadásaik miatt 10-15 százalékkal magasabb díjakat alkalmaznának. Már tavaly év vége óta egyeztet a hivatal, a rendeletalkotó és az érdekképviselet, és ahogy azt Metál Zoltántól, az Országos Taxisszövetség elnökétől megtudtuk, a másik oldal is egyetért abban, hogy árat kell emelniük.

– A főváros sem tud, és ahogy látom a tárgyalásokon, nem is akar vitatkozni velünk, hogy a megnövekedett költségek – a biztosítási díjak 30-40 százalékos emelkedése, az autók fiatalabbra cserélése, illetve a tavaly bevezetett online pénztárgép beszerzése – miatt emelnünk kell az árakon – mondta az érdekképviseleti vezető.

Hírdetés

– A tervezett 10-15 százalékos emelés nem olyan mértékű, amit ne lehetne elfogadni a politika vagy az utasok részéről. Ez számszerűsítve egy átlagos fuvar esetében 300-400 forinttal jelentene többet. Ez nem az az összeg, ami miatt az emberek a jövőben meggondolják, hogy beüljenek-e a taxiba – tette hozzá. – A vállalkozásoknak azonban ez nagyon fontos. Ha nem akarják tönkretenni a sofőröket, akkor a korrekciót végre kell hajtani – fogalmazott az elnök. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarán keresztül nyújtották be a javaslatukat a fővárosi önkormányzatnak, és nagy mozgásteret enged minden irányban, magyarul kompromisszumra alkalmas. Metál Zoltán úgy látja, egy-két hét alatt létrejöhet a megállapodás az emelésről. Az új árak azonban leghamarabb csak tavasszal, április 1-jétől léphetnek életbe.

A most érvényben lévő díjszabást és a szabályokat öt éve állapította meg a főváros. Akkor lettek egységesen sárgák a budapesti taxik. Az egységesítés egyik célja a hiénák kiszűrése is volt. Azt Metál is elismerte, hogy e téren komoly eredményt nem értek el, ezzel a hatóságok is nehezen boldogulnak. Az utasokat megkárosító, „lehúzó” sofőrök száma csökkent ugyan Budapesten, de nem számottevően. A ferihegyi repülőtéren, az ország kapujában nem lehet úgy kilépni a repülőtérről, hogy meg ne szólítanák az utasokat a hiénák. Az emberek mégis jobban bíznak a személyszállító kisiparosokban, mint az egységesítés előtt, emelte ki a szövetség elnöke. A szervezet által készített felmérésből kiderül, hogy nőtt a bizalom a szakma iránt, és úgy látják, szükség volt 2013-ban erre a lépésre. – Jól döntött a politika, amikor bevezette a mindenkire egyformán vonatkozó szabályokat. A fővárosi taxisflottákban egyre több a korszerű gépkocsi, különösen az utóbbi években nőtt meg a számuk. A társaságok közül volt olyan, amelyik egyesült egy másikkal, de megszűnés nem történt, egy vállalkozás sem ment csődbe az elmúlt öt évben – fejtegette Metál Zoltán.

Az eltelt idő alatt ugyanakkor emelkedett a fuvarozók száma, így ma Budapesten 5300 helyett már 5600 taxis dolgozik. A szakember ezt arra vezeti vissza, hogy az új szabályozás után sokan jöttek át a fekete- vagy szürkezónából. Ma már elenyésző, szinte mérhetetlen azoknak a száma, akik feketén próbálnak fuvart szerezni. Ugyan nem kifejezetten a tisztulás miatt, de tény, hogy az elmúlt esztendőkben 5-10 százalékkal nőtt a fuvarszám. Ezt két fő okra vezette vissza az elnök: az egyik a turizmus felpörgése, ugyanis érezhetően több külföldi látogat a fővárosba, a másik pedig, hogy a magyaroknak is több pénzük van, így jobban megengedhetik maguknak ezt a szolgáltatást. Az elnök úgy látja, az áprilisi áremelkedés nem fogja megakasztani a növekedést, bár a mértéke csökkenhet.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.02.09.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »