Hetek alatt radikalizálódhatnak a potenciális terroristák

Hetek alatt radikalizálódhatnak a potenciális terroristák

Újabb terrortámadás történt Franciaországban a múlt héten. Utcai lövöldözésnek indult, és egy szupermarketben túszdrámaként ért véget. Négy halálos áldozata van a túszejtésnek, többen megsebesültek. A túszejtőt is lelőtték. Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arról beszélt, hogy majdnem lehetetlen, hogy egy, a múlt hetihez hasonló terrortámadást meg tudjanak akadályozni a hatóságok.

Az eset legfontosabb tanulsága, hogy az ilyen jellegű támadásokat nagyon nehéz vagy talán nem is lehet megelőzni, még akkor sem, ha az elkövető szerepel az állambiztonsági nyilvántartásban – mondta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára. Megjegyezte: majdnem a lehetetlenhez van közel az esélye annak, hogy a múlt hetihez hasonló terrortámadást meg tudjanak akadályozni a hatóságok.

A szakértő beszélt arról is, hogy az állambiztonsági nyilvántartáson belül 16 kategória van, a támadó ezek valamelyikében szerepelt. Hozzátette, ma már azt is tudni lehet, hogy találtak nyomokat Spanyolországban, és az elkövető nem terrorizmushoz kötődő bűncselekményeket követett el, így nem igazán volt a hatóságok szeme előtt. „Semmi olyan nem történt vele, amiből arra lehetett következtetni, hogy radikalizálódott a merénylő” – mondta a biztonságpolitikai szakértő.

Kis-Benedek József rávilágított: a radikalizálódás nagyon rövid idő alatt is megtörténhet, ehhez talán még egy hónapra sincs szükség. Hozzátette, még sok olyan nyom van, amit nem tudtak végigjárni, találkoznak a különböző szolgálatok emberei és próbálják kikövetkeztetni, hogy hogyan történt az esemény. Úgy vélte, látszik, hogy a francia hatóságok nagyon komolyan veszik a múlt heti terrortámadást, és próbálják értékelni, hogy hogyan következhetett be ez az esemény.

Hírdetés

Arról is beszélt, ahhoz képest, hogy mennyi radikális iszlamista van Franciaországban, nem lehet mindenkit ellenőrizni, hiszen a szolgálatok száma 60-70 ezer főre tehető, a csendőrség létszáma 100-105 ezer fő, emellett van egy 40 ezer fős tartalékállomány, és a hadseregből mintegy hétezer embert használnak különböző objektumok védelmére.

A merénylő a szupermarketben Salah Abdeslam szabadon engedését követelte, akit korábbi összehangolt terrortámadások szervezésével gyanúsítottak meg a hatóságok. Ezzel kapcsolatban a szakértő úgy vélekedett, nem zárható ki, hogy a két férfi korábban ismerte egymást. Megjegyezte, épeszű ember nem gondolná, hogy elengedik azt a férfit, akit a brüsszeli terrortámadások megszervezésével vádolnak, mert sikerült néhány túszt ejtenie.

Kis-Benedek József úgy vélekedett, az is egyértelmű, hogy a merénylő szeretett volna tárgyalni. „Ha csak az lett volna a cél, hogy egy sor ember meghaljon, azt el lehetett volna érni, de látszik, hogy tárgyalt volna, hiszen végül is fogadta azt a csendőrt, aki az életét áldozta a többiek megmentése érdekében, de úgy látszik nem tudtak megegyezni” – összegezte a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »