Hét ország bukaresti nagykövete figyelmeztet az igazságszolgáltatás átszervezése miatt

Hét ország bukaresti nagykövete figyelmeztet az igazságszolgáltatás átszervezése miatt

Közös levélben fordult hét ország romániai nagykövetsége az igazságügyi reform folyamatában illetékes valamennyi félhez”, felszólítva őket, hogy „kerüljék az olyan intézkedéseket, amelyek az igazságszolgáltatási rendszer függetlensége és a korrupcióellenes harc gyengítéséhez vezethetnek”.
A Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Hollandia és Svédország romániai nagykövete által aláírt levél rámutat: az elmúlt években jelentős előrelépést tett az ország az igazságszolgáltatás megreformálása terén, az igazságügyi törvények már elfogadott, illetve a büntető törvénykönyv kilátásba helyezett módosításai azonban „veszélybe sodorhatják az eddigi fejlődést”.

A nagykövetségek képviselői emlékeztetnek arra is, hogy az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus keretében ismertetett legutóbbi jelentésében az Európai Bizottság a kiszámíthatóság, az átláthatóság és a széles körű konzultáció szükségességét hangsúlyozza az igazságügyi reform tekintetében. A jelentés következtetéseit az EU Tanácsa is elfogadta december 12-i ülésén – áll még a levélben.

– fogalmaz az Agerpres hírügynökség által idézett levél, amelynek aláírói reményüket fejezik ki, hogy az illetékes politikai szereplők „kellő figyelmet szentelnek eme legitim és a közös európai elkötelezettség jegyében megfogalmazott aggodalmaknak”.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »