Hét latin-amerikai állam szerint Maduro áll az ecuadori zavargások mögött

Hét latin-amerikai állam szerint Maduro áll az ecuadori zavargások mögött

Hét latin-amerikai állam támogatásáról biztosította kedden Lenín Moreno ecuadori elnököt, aki az országában zajló zavargások lecsillapításán fáradozik, egyben pedig elítélték Nicolás Maduro venezuelai elnöknek “a térségbeli demokráciák megingatására irányuló próbálkozásait” – közölte a perui külügyminisztérium az országcsoport nevében.

Az ecuadori vezetés külföldi közvetítést kért kedden az ENSZ-től, illetve a térségben nagy befolyással bíró katolikus egyháztól.

Szemtanúk legfrissebb beszámolói szerint a tüntetők a törvényhozás akkor már üresen álló épületébe is behatoltak, amíg egy rövid idő után a rendőrség ki nem szorította őket onnan.

A politikai válság a múlt héten kezdődött annak hatására, hogy a kormány egy sor megszorító intézkedést jelentett be, köztük az üzemanyagár-támogatás megszüntetését.

Hírdetés

Azóta több tüntetés, munkabeszüntetés volt országszerte, a tiltakozó megmozdulásokhoz pedig a hétvégén csatlakoztak a lakosság mintegy 7 százalékát kitevő őslakosok. Hétfőre a vehemens tiltakozás már randalírozássá fajult. Szerdán a tüntetők megpróbálnának a különleges erők által erősen védett elnöki palotához vonulni.

A kaotikus állapotok miatt a kormány bezárta az iskolákat, az energiaügyi minisztérium pedig felfüggesztette a munkát három olajmezőn az Amazonasban.

Eközben az ecuadori alkotmánybíróság jóváhagyta a Moreno által kihirdetett szükségállapotot, noha időtartamát 60 napról 30-ra csökkentette.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »