Hét éven át részeg volt, ezért ő nem sikkaszthatott – hazudja a képünkbe a Buda-Cash vezérigazgatója

Hét éven át részeg volt, ezért ő nem sikkaszthatott – hazudja a képünkbe a Buda-Cash vezérigazgatója

Nem volt kóros elmeállapotú a tavaly februárban bebukott Buda-Cash Brókerház alapítója, majd vezérigazgatója, Pintér Zoltán 2007. április és 2014. május között – ismertette az igazságügyi elmeorvosi szakértő véleményét a bírónő a Fővárosi Törvényszéken a milliárdos sikkasztással, csalással és más bűncselekményekkel vádolt öt Buda-Cash-vezető büntetőperének tegnapi fordulójában.

A vizsgálatra azért volt szükség, mert a brókerbotrány kulcsszereplője, Pintér a per június végi kezdetekor azt állította, a vádbeli időszakban alkoholista volt, részegen járt dolgozni, így képtelen lett volna bárkinek is utasítást adni, a kétes ügyletekről pedig nem is tudott.

Ezzel próbálta elhárítani a saját felelősségét abban, hogy a vádirat szerint Pintér és társai – Varga Péter, Tölgyesi Péter, Gyarmati János és Pál Gyula – 2007. április 16. és 2014. május 28. között több mint 40 milliárd forint értékű ügyfélvagyont sajátjukként kezeltek. Pintért pedig az ügyészség azzal vádolja, ő határozta el, hogy az addig felhalmozott értékpapír- és pénzhiányt úgy fedezik majd, hogy „az ügyfeleik között található takarékszövetkezetekben tulajdoni részesedést és döntéshozói, irányítói pozíciót szereznek, így rendelkezni tudnak a betétesek vagyona felett”. Ezt az tette lehetővé, hogy a Buda-Cash igazgatósági tagjai 2008-ra már tulajdonrészt is szereztek a DRB jogelődjeiként működő takarékokban.

Mindezek miatt a DRB bankcsoport 66 milliárd forintos kárt szenvedett, a DRB a brókerek tevékenysége következtében elvesztette saját és betétesei vagyonát, majd fizetésképtelenné vált. A vád szerint az ügyfélvagyon jogtalan használatára épülő rendszer már 1998 januárjától működött. Akkor hozták létre az első kamuszámlát a Jackson Brothers International Corporation névre, amelyet később a Torma József, 2007. április 5-től pedig a Karácsony Miklós névre írtak át. Sem a cég, sem a magánszemélyek nem voltak valósak, a kamuszámlára az ügyészség szerint azért volt szükség, hogy „a fiktív ügyfél nevében a Buda-Casht pénzhez és értékpapírokhoz juttató tranzakciókat tudjanak lebonyolítani”.

Mindezekkel a vád szerint a brókerek 115 milliárd forintos kárt okoztak. Ha a bíróság bűnösnek találja Pintért és társait, akár 25 év börtönbüntetést is kaphatnak. (Nem fognak – a szerk.) Meglehet ugyanakkor, hogy a Buda-Cash alapítója tesz még egy kísérletet arra, hogy mentesítse magát. Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a bírósági tárgyalás szünetében fennhangon azt fejtegette, érdemes lenne megnézni, volt-e az őt vizsgáló doktornak addiktológiai szakvizsgája.

(Napi nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »