Hét év fegyházra ítélték Ahmed H.-t

A határzár tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett, tiltott átlépése, továbbá társtettesként elkövetett terrorcselekmény bűntettében mondták ki bűnösnek a férfit.

Ítéletet hirdetett szerdán a Szegedi Törvényszék a terrorizmussal vádolt Ahmed H. ügyében. A férfit hét év fegyházbüntetésre ítélték, és tíz évre kitiltották Magyarországról.

A bíróság a határzár tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett, tiltott átlépése, valamint társtettesként elkövetett terrorcselekmény bűntettében mondta ki bűnösnek a férfit. Ahmed H. legkorábban a büntetés kétharmadának letöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

Tavaly a Szegedi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte a korábbi elsőfokú döntést, és megismételt eljárást rendelt el. Ahmed H.-t korábban tíz év börtönbüntetésre ítélték, így a mostani ítélet enyhítésnek tekinthető.

Az ügyész a vádbeszédében az MTI szerint 17,5 éves fegyházbüntetés kiszabását kérte Ahmed H.-ra, illetve végleges kiutasítást Magyarországról. A vádhatóság szerint célja az volt: a rendőri szervek nyissák meg a határt, hogy be tudjon lépni Magyarországra. Ezzel a vádlott elkövette a terrorcselekmény bűntettét. Az ügyész kifejtette, hogy bár Ahmed H. igyekezett magát békés személyiségnek beállítani, a tőle lefoglalt telefonon több, terrorszervezetekhez köthető felvételt is találtak. A ciprusi hatóságok szerint pedig a férfi veszélyes vallási fanatikus.

Ezzel szemben Bárándy Péter ügyvéd, Ahmed H. védője azt mondta, a férfi bűnössége csak hivatalos személy elleni erőszak bűntettének kísérletében állapítható meg. Kifejtette, a Cipruson élő Ahmed H. az útlevelével valójában beléphetett volna bármelyik átkelőn, de szüleivel, testvérével és annak gyerekeivel érkezett 2015. szeptember 16-án a magyar határhoz, az ő menekülésüket próbálta segíteni. Semmi olyan nem hangzik el a férfitól, amit követelésként lehetne értékelni, szavaiból és gesztusaiból a támadólag föllépő emberektől való elkülönülés tükröződik – mondta az ügyvéd.

Bárándy Péter szerint a határzár tiltott átlépése bűncselekményt csak az követheti el, akinek nincs joga átlépni a határt, így ebben a vádpontban a bíróságnak föl kell mentenie védencét. Azt pedig, hogy az elkeseredett helyzetben, beszűkült tudatállapotban lévő férfi köveket dobott a rendőrök felé, hivatalos személy elleni erőszak kísérletének kell hogy minősítse a törvényszék.

Ahmed H. az utolsó szó jogán hangsúlyozta, nagyon sajnálja a történteket. A háború elől menekülő családját segítette abban, hogy eljussanak Németországba. Bíztak abban, hogy csak ideiglenesen zárták le a magyar határt. Vallásos ember, de nem fanatikus, felesége is keresztény. Semmilyen követelése nem volt, és csak a videofelvételeken látta, hogy dobált a rendőrök felé, de ennek okára nem tud magyarázatot adni – mondta.

Rendkívüli biztonsági intézkedések között tartották meg a tárgyalást; a bíróság folyosóját és a tárgyalótermet is civil ruhás rendőrök felügyelték. A tárgyalóteremben volt olyan civil aktivista, aki „Free Ahmed H. now” feliratú kitűzőt viselt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »