Hessenben elkezdődött a tartományi választás, bejuthat az AfD, megerősödhetnek a szélsőliberálisok

Elkezdődött vasárnap reggel a tartományi törvényhozási (Landtag-) választás a németországi Hessenben.

A választáson 4,4 millióan vehetnek részt. A Landtagot öt évre választják meg. A szavazókörök 18 óráig tartanak nyitva. Az első eredménybecslések urnazárás után jelennek meg, a hivatalos előzetes végeredmény hétfő hajnalban várható.

A Németország nyugati részén fekvő tartományt az utóbbi öt évben a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Zöldek koalíciója kormányozta, számottevő konfliktusok nélkül, a lakosság többségének megelégedésére. A választók azonban várhatóan csak a Zöldeket jutalmazzák, a hagyományosan baloldali irányultságú, de egyre inkább a politikai spektrum közepe felé húzódó ökopárt története legjobb eredményét érheti el.

A CDU és a Hessenben ellenzékben lévő Német Szociáldemokrata Párt (SPD) valószínűleg jelentősen gyengül, ami elemzők szerint elsősorban a szövetségi kormány, a CDU, az SPD és az október közepén tartott bajor tartományi választáson súlyos veszteségeket elszenvedett Keresztényszociális Unió (CSU) által alkotott koalíció teljesítményével szembeni elégedetlenséggel magyarázható.

A szövetségi szinten együtt kormányzó CDU és SPD gyengülése kiszámíthatatlan folyamatokat indíthat el, akár a két pártelnök – Angela Merkel kancellár és Andrea Nahles – leváltásához és előre hozott szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáshoz is vezethet.

Az utolsó felmérések alapján Hessenben továbbra is a CDU lesz az első számú politikai erő, de támogatottsága a 26-28 százalékos sávba süllyed az előző, 2013-ban tartott Landtag-választáson elért 38,3 százalékról.

Hírdetés

Az SPD 20-22 százalékot szerezhet, szemben az öt évvel korábbi 30,7 százalékkal. Előfordulhat, hogy a harmadik helyre szorul, a Zöldek pedig előrelépnek a tartomány második számú politikai erejévé.

Az ökopárt támogatottságát is 20-22 százalékra mérik, ami csaknem a duplája a 2013-ban szerzett 11,1 százaléknak.

A negyedik helyen a CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) végezhet, amely öt éve még nem érte el az 5 százalékos bejutási küszöböt, ezúttal pedig 12-13 százalékkal kerülhet be a wiesbadeni Landtagba.

A 2013-ban alapított AfD így mind a 16 tartományi törvényhozásban rendelkezik majd képviselettel.

Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) és a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) egyaránt a szavazatok 8 százalékát gyűjtheti össze, a 2013-ban szerzett 5,2 százalék, illetve 5 százalék után.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »