Hessen: leszerepelt a CDU, 9%-ot erősödött az AfD, 19 mandátumuk lesz

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) kapta a legtöbb szavazatot a németországi Hessen tartományban tartott törvényhozási (Landtag-) választáson a hétfő hajnalban közzétett hivatalos előzetes végeredmény szerint.

Ahogy az exit pollok is előrejelezték, a vasárnapi választáson a CDU több mint ötven éve a leggyengébb eredményt érte el – hivatalos előzetes végeredmény szerint – a szavazatok 27 százalékával, de továbbra is messze a legnagyobb politikai erő maradt Hessenben, és ismét kormányt alakíthat eddigi partnerével, a Zöldekkel, akik 19,8 százalékot szereztek, mindössze 94 szavazattal maradtak el az SPD-től, amely szintén 19,8 százalékot kapott.

A szociáldemokraták számára ez minden eddiginél gyengébb eredmény, és 10 százalékpontot meghaladó visszaesés az öt évvel ezelőtti 30,7 százalékhoz képest.

A CDU szintén több mint 10 százalékpontos visszaesést produkált az előző, 2013-ban tartott Landtag-választáson szerzett 38,3 százalékhoz képest, és a leggyengébb eredményét az 1966-os 26,4 százalék óta. A hagyományosan baloldali irányultságú, de egyre inkább a politikai spektrum közepe felé húzódó Zöldek pártja ellenben története legjobb eredményét érte el, és 8,7 százalékponttal növelte támogatottságát az öt évvel ezelőtti 11,1 százalékhoz képest.

Hírdetés

A CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) 13,1 százalékos eredménnyel került be a wiesbadeni Landtagba. Öt éve még nem lépte át az 5 százalékos bejutási küszöböt, a szavazatok 4,1 százalékát szerezte meg, ehhez képest 9 százalékponttal erősödött.

A 2013-ban alapított AfD így már mind a 16 tartományban rendelkezik törvényhozási képviselettel. A liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) a szavazatok 7,5 százalékát gyűjtötte össze, ami 2,5 százalékpontos növekedés az öt évvel ezelőtti 5 százalékhoz képest. Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) 6,3 százalékot szerzett, ez 1,1 százalékpontos növekedés a 2013-as 5,2 százalékhoz viszonyítva. A visszaesést a CDU-nál és az SPD-nél is a szövetségi kormánnyal szembeni elégedetlenségnek tulajdonítják. Mindkét párt sürgeti, hogy a választás tanulságaképpen változtassanak a berlini vezetés tevékenységén, összpontosítsanak a szakmai munkára, és zárják le a politikai vitákat.

A választási részvételi arány 67,3 százalékra süllyedt az öt évvel ezelőtti 73,2 százalékról. A wiesbadeni Landtagnak az úgynevezett többletmandátumok révén az eddigi 110 helyett 137 tagja lesz. A CDU-nak 40, a Zöldeknek 29 mandátumuk lesz, ez együtt 69. Éppen ennyi szükséges minimálisan az abszolút többséghez.

Az SPD képviselőcsoportja szintén 29 főből áll majd, az AfD-nek 19, az FDP-nek 11, a Baloldalnak 9 parlamenti hely jut


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »