Herkulest ábrázoló, hatalmas mozaikra bukkantak Cipruson

Herkulest ábrázoló, hatalmas mozaikra bukkantak Cipruson

Herkulest ábrázoló ritka római kori mozaikra bukkantak a helyi csatornahálózaton dolgozó munkások Larnaca városában – jelentette be szerdán a műemlékvédelemért felelős ciprusi hatóság.

A mozaik fontos bizonyítéka annak, hogy a mai Larnaca helyén állt ókori Kition városa fontos szerepet játszott a római kultúra ciprusi elterjedésében. A sziget déli partján fekvő településen korábban nagyon kevés római kori maradványt tártak fel.

A régészeti feltárást felügyelő Georgosz Filoteu szerint a szakembereket lenyűgözte a görög mitológiai hős tetteit megörökítő, rendkívül jó állapotban fennmaradt mozaik mérete, amelyet eddig csak részben tártak fel. A kutatók szerint a 17 méter hosszú és 7 méter széles mozaik egy nagyobb középület padlója lehetett.

A leletet Larnaca egy forgalmas belvárosi útja mentén találták meg egy hónappal ezelőtt, amikor a helyi csatornahálózat fejlesztésén dolgozó munkások új csöveket fektettek le. Mivel az ókori padló autóút alatt fekszik, Petrosz Krisztodulu alpolgármester szerint alternatív útszakasz megépítésére lesz szükség, a lelőhelyet pedig szabadtéri múzeummá kellene alakítani.

“Kulturális örökségünk felbecsülhetetlen darabja a mozaik, amely nem csupán Larnacához, hanem egész Ciprushoz és az ide érkező több ezer külföldi látogatóhoz is tartozik, akik szeretnék élvezni a látványát” – hangsúlyozta a politikus, aki szerint a véletlenül megtalált mozaik még szebb, mint páfoszi párja. A szintén római kori lelet évente több tízezer turistát vonz.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »