Herczegh Anita: együtt mégis többek vagyunk

Herczegh Anita: együtt mégis többek vagyunk

A médiában az általában nem hír, hogy egy házasság évtizedeken át jól működik. Talán ezért is fontos hiteles házaspárokkal bemutatni azt, hogy igenis működhet évtizedeken át egy kapcsolat boldogságban, szerelemben, és hogy ez mennyit ad hozzá a családok életéhez. A házasság hetének arca mindig egy sikeres házaspár, amely tagjai vonzóvá tudják tenni a példájukon keresztül a házasságot a mai fiatalok előtt – jelentette ki Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége a Duna Család-barát című műsorában.

Hiszek abban, hogy a házasság akkor érték, ha jól működik. Érték, és éppen ezért érdemes vigyázni rá, óvni, odafigyelni. A fiatalok pontosan kiszámítják a karrierjüket, tudatosan készülnek rá, építgetik, évtizedekre szóló elképzeléseik vannak, csak a házassághoz nem így állnak. Pedig az talán még fontosabb és még nagyobb érték. Ugyanúgy hosszú távra kell tervezni, odafigyelni rá, gondozni, építgetni, pluszt adni hozzá, tudni, mi a fontos benne, s akkor fog évtizedeken át jól működni – tette hozzá.

Mint mondta: egyetért azzal, hogy a jó házasságban nem kell feladni magunkat, hanem kiteljesedhetünk benne. Bár a házassághoz úgy kell hozzáállni, hogy mostantól nem én vagyok a fontos, hanem mi. Ez nem jelenti azt, hogy mindig alkalmazkodni kell, feladni az elképzeléseinket, terveinket. Sokkal inkább azt, hogy ezután ketten dolgozunk a terveinken. Ez biztonságot ad az embernek, könnyebben eléri a céljait. Ez arról szól, hogy a „te segítségeddel én is könnyebben boldogulok” – fogalmazott.

Kérdésre válaszolva elmondta: a gyermekek számára nem az a fontos, hogy házasságban éljenek a szüleik, hanem az, hogy jó házasságban éljenek. Ez ad nekik egy olyan érzelmi biztonságot, hátországot, aminek a segítségével ők is könnyebben boldogulnak. Nem kell ahhoz pszichológusnak lenni, hogy ezt mindenki belássa – hangsúlyozta.

Nekem is fantasztikusan sokat adott az, hogy a szüleim évtizedeken át jó házasságban éltek, és a családomban senki nem vált el. Nem azért, mert vonszolták évtizedeken át a kihűlt, megfáradt kapcsolatot, hanem jól működő, boldog házasságban éltek. Én magam éreztem ezt gyerekkoromban, hogy könnyebbséget jelent és fontos – hangoztatta.

A házasságban az egyik legfontosabb, hogy a felek között egyensúly legyen. Az a kapcsolat nem fog működni, amelyben az egyik fél mindig csak kap, a másik pedig mindig csak ad, az egyik mindig enged, a másik mindig elvár. (…) Ha egy szeretetteljes kapcsolatról van szó, akkor természetes, hogy alkalmazkodunk egymáshoz, összecsiszolódunk. Lehet, hogy lekopnak a nem annyira alapvető célkitűzések, de együtt mégis többek vagyunk, mint külön-külön – jegyezte meg.

Budapest, 2017. február 14. Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége (b3) a Bálint-napi zenés istentiszteleten, a házasság hete központi programján a Deák téri evangélikus templomban 2017. február 14-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége a Bálint-napi zenés istentiszteleten, a házasság hete központi programján a Deák téri evangélikus templomban 2017. február 14-én

Az is eleme a jó házasságnak, hogy mindkét félnek azt kell éreznie, a másik felfelé húzza őt. Az a kapcsolat nem működik, amelyikben az egyik béklyónak, vagy visszahúzó erőnek érzi a másikat – szögezte le.

Én hiszek abban, hogy a jó példa hat a gyermekekre. Látniuk kell, milyen egy jól működő kapcsolat, és akkor talán ők is ellesik a technikákat. Ez a célkitűzése a házasság hetének is: nem kell félni attól, hogy egy házasságban esetleg eltérő vélemények ütköznek, hanem azt kell látni, a jó példák bemutatásával egy működő kapcsolatunk lehet, ezt ugyanis el lehet tanulni – mondta Herczegh Anita.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »