Henderson lett a 11. ’poolos angol kapitány

Henderson lett a 11. ’poolos angol kapitány

Emlyn Hughes volt az első, James Milner volt az utolsó, egészen keddig. Bár Hendo nem alkotott maradandót.

Hetvenhárom perc – ennyi jutott először Jordan Hendersonnak mint az angol labdarúgó-válogatott csapatkapitánya. Kedd este ő vezette ki a vörösmezes angolokat a szlovén válogatott elleni, idegenbeli vb-selejtezőre. Wayne Rooney csak a kispadon kezdett, ezért Gareth Southgate megbízott szövetségi kapitány – Sam Allardyce 67 nap után bukott meg korrupciógyanús ügy miatt – Hendersont jelölte ki csékának.

A liverpooli csapatkapitány Rooney becserélését követően tisztelettudóan át is nyújtotta a sárga szalagot a Manchester United utóbbi időben csak szenvedő játékosának a 73. percben. A meccsen az angolok egyébként borzasztóan szenvedtek: szervezetlen és ötlettelen játékuk eredménye egy idegenbeli 0-0 lett. Igen, Szlovénia ellen. Az egyetlen pozitívum, amit ki lehetett emelni az angoloktól, az a Torinóba száműzött Joe Hart remeklése volt – a másik oldalon az atléticós Jan Oblak is parádésan védett.

Ám az igazi negatívum, hogy ezen az estén még San Marino is több gólt szerzett Angliánál – ráadásul idegenben, a magyarok Eb-pótselejtezős ellenfele, Norvégia ellen. A kis ország büszkélkedhet: 15 éve nem lőttek idegenben gólt, ráadásul most történt meg először az is, hogy egymás utáni két évben is betaláltak. Persze végül kikaptak, de több okuk volt büszkének lenni, mint az angoloknak vagy az angol válogatott szurkolóinak. Akiknek egyetlen vigasza az lehet, hogy Anglia 7 ponttal továbbra is vezeti csoportját – legközelebb egy hónap múlva, november 11-én fogadják Skóciát. Hozzá kell tenni, 14 győztes vb és Eb-selejtező után először veszítettek pontot a háromoroszlánosok.

Dicső elődök

Jordan a szlovéniai estén a tizenegyedik olyan liverpooli játékos lett, aki viselhette az angol válogatott csapatkapitányi karszalagját. Emlyn Hughes volt az első a sorban a This is Anfield gyűjtése szerint: ő Bobby Moore-t váltotta és 23 alkalommal volt a csapat kapitánya. Őt követte Kevin Keegan: 1976-ban lett cséká, ám egy évvel később Hamburgba távozott, így csak három meccsen viselte a karszalagot a Liverpool játékosaként.

Phil Thompson következett a sorban: a belső védőnk hat alkalommal vezette ki a gyepre az angolokat. Minden idők egyik, ha nem a legjobb Liverpool-kapusa, Ray Clemence is viselte a karszalagot – ám csupán egyetlen alkalommal, egy 1981-es, Brazília elleni hazai 0-1-es meccsen. Egy másik Phil – Neal – következett a sorban. A szélső védő tizenegy évig játszott a Mersey partján, ötvenszer volt válogatott, de csak egyszer kapitány: egy 1982-es, Izland elleni 1-1 alkalmával. Még mindig a hőskorszakban járunk, amikor felelevenítjük Peter Beardsley kapitányságát: Bobby Robsontól kapta meg a karszalagot 1988-ban, Izraellel játszottak 0-0-t az angolok. A következő kapitány is döntetlennel mutatkozott be: Paul Ince egy olaszok elleni 0-0-s meccsen volt cséká liverpooliként első alkalommal – összesen háromszor viselte a karszalagot ilyen minőségében.

A modern idők első liverpooli angol csapatkapitánya Michael Owen volt – a csatár David Beckham helyettese volt a válogatottnál, kilencszer viselhette is a karszalagot. Aztán elment a Realon és a Newcastle-en keresztül a Unitedbe és lerombolta mindazt, amit a ’Poolnál felépített. Ugyan volt lehetősége a Chelsea-hez és a Realhoz szerződni, a maradás mellett döntött Steven Gerrard. A Fantasztikus Kapitány 114 válogatott meccséből negyven alkalommal csapatkapitányként játszott, ezzel ő az ötödik az angol örökranglistán. Végezetül James Milnert is érdemes megemlíteni: a válogatottságot idén lemondó focista márciusban volt cséká, amikor Roy Hodgson csapata 2-1-es vereséget szenvedett Hollandiától.

Nagy feladat

Hendersonnak ezen nagyságokhoz kell majd felnőnie. A 26 éves játékos mindenesetre megmutatta: nem szabad leírni őt. Sokáig tartott, amíg a 20 éves korában leigazolt játékos jól kezdett focizni a csapatban – Damien Comolli korábbi futballigazgató váltig állítja, hogy Henderson gyenge kezdése miatt rúgták ki.

Ám Hendo megemberelte magát, jó formába lendült, majd átvehette a Liverpool csapatkapitányi karszalagját Gerrardtól, akitől sokat tanult. Az előző szezonja sem sikerült túl jól, nyáron voltak is, akik megváltak volna tőle, ám ő rácáfolt a kétkedőkre és az idei Liverpool egyik legjobbja, ráadásul csodagólt lőtt a Chelsea-nek. Rooney formahanyatlása és kiöregedése miatt a válogatottnál is nagyobb szerephez juthat, persze ehhez jobban kell játszania, mint Szlovénia ellen (a WhoScored szerint ő volt a kezdők közül a leggyengébb az angoloknál).

Sebaj, lesz még ennél jobb, csak így tovább, Hendo! Még sok meccsen lehetsz az angol válogatott csékája!


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »