Helyzet van: Litvániában újra kötelező katonának lenni

A litván parlament csütörtöki döntésével állandóvá tette a tavaly ideiglenesen öt évre visszaállított sorkötelezettséget.

Magyar Menedék - Nemzeti Könyvhét

„A jelenlegi geopolitikai helyzet a sorkötelezettség fenntartásának szükségességét diktálja, a nemzetbiztonsági területen való stabilitás érdekében” – hangsúlyozták a képviselők a litván törvényhozásban. A litván fegyveres erők emellett a vegyes modellt követik majd felépítésükben. A katonai alakulatok részben sorkötelesekből, részben szerződéses állományú katonákból tevődnek majd össze.

Szerdán a TASZSZ orosz hírügynökség még arról írt, hogy a parlament jóváhagyta, legalább 2022-ig maradjon érvényben a balti államban a sorkötelezettség. Az aznap elfogadott törvénycsomag értelmében 2022-re a hadsereg maximális létszámát 30 200 főben határozták meg. Jelenleg 22 700 katona szolgál a hadseregben.

Az általános hadkötelezettséget 2008-ban szüntették meg Litvániában, négy évvel az ország NATO-csatlakozása után. Tavaly ideiglenes jelleggel visszaállították, de csupán öt évre. A politikusok nem sokkal később már arról kezdtek beszélni, hogy a sorkötelezettség legyen állandó jellegű, ne csak ideiglenes. Miután Oroszország annektálta az Ukrajnához tartozó Krím félszigetet, a további orosz terjeszkedéstől félve Észtország, Lettország és Litvánia is kérte, hogy a NATO növelje meg katonai erejét a területükön.

A térségben sokan attól tartanak, hogy Moszkva az orosz ajkú kisebbség védelmére hivatkozva Ukrajna után a három balti ország valamelyikében is beavatkozik. Litvánia 1990-ben nyilvánította ki függetlenségét a Szovjetuniótól. Az Oroszországgal határos hárommilliós ország lakosságának 6 százaléka orosz nemzetiségű.

Alfahír.hu


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »