Helytörténeti írások és eseménybeszámolók a Honti Lapokban

Helytörténeti írások és eseménybeszámolók a Honti Lapokban

Megjelent az Ipolyság és környéke eseményeit összefoglaló Honti Lapok regionális havilap júniusi lapszáma. Az alábbiakban a lap tartalmából válogattunk.

Az Ipolysági Városi Könyvtárban mutatták be Márton István nyugalmazott állatorvos, helytörténész legújabb kötetét. Az ipolysági Hollywood című kötet Gustav Adolf orvos, amatőr filmes életét és alkotói munkásságát öleli fel.

A közéleti témák sorát a legutóbbi képviselő-testületi ülésről szóló beszámoló nyitja.

Új helyszínen folytatódik a kézműves minipiac, kéthetente a városi piactéren érhetőek el a helyi és környékbeli kézművesek portékái. A tavasz folyamán új turisztikai útjelző táblák irányítják el a látnivalókhoz a városba érkező turistákat. A római katolikus hitközség nyilvános gyűjtést hirdet az ipolysági Honti Kálvária felújítási munkálatainak folytatásáért.

Hírdetés

A júniusi lapszám is számos helytörténeti írásnak ad helyet. Többek között olvashatunk az ipolynyéki Szentháromság-szoborról, a szelényi kulturális emlékhelyről. Folytatódik az ipolysági és környékbeli zsidó holokauszt áldozatairól szóló sorozat, az Örökmécses. Dr. Kiss László orvostörténész, helytörténész felteszi a kérdést: miről írt (volna) a Honti Lapok 1822-ben. „Napjainkban, amikor a Honti Lapok havonta egyszer megpróbálja az utókor számára megörökíteni az elmúlt hónap ipolysági és környékbeli eseményeit, felmerülhet a kérdés: 200 évvel ezelőtt „mi” töltötte be az újságok, folyóiratok szerepét? Nos, válaszunk meglepő lehet: a megyegyűlések hivatalos jegyzőkönyvébe (protokollum) kézírással bekörmölt, sorszámmal ellátott tételek tartalmazzák azokat a híreket is, amelyeket ma inkább az újságok hasábjain keresnénk”írja a bevezetőben.

A város kulturális eseményeit is összefoglalja a júniusi lapszám. Beszámol a Mécsvirág Irodalmi Kör Mécs László-estjéről, könyvajánlóként Kun Erzsébet Családmesék című kötetét ajánlja az olvasóknak.

Április végén került megrendezésre Ipolyságon a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség Bakancspróba elnevezésű országos eseménye, melyen közel 200 cserkész vett részt, ez 16 csapatból 24 őrsöt jelent.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »