Helyi népszavazásra készülnek a Fudan Egyetemről

Helyi népszavazásra készülnek a Fudan Egyetemről

Néhány más témáról is kikérné a lakosság véleményét a kerület és a főváros.

Kormányzati dokumentumok szerint kínai hitelből, már előre kiválasztott kínai céggel építtettné meg a magyar kormány a Budapestre tervezett kínai magánegyetem 500 milliárd forintos kampuszát – derült ki 2021 tavaszán. A világ 34. legjobb egyetemeként számon tartott Fudan első külföldi intézményét a tervezett ferencvárosi Diákváros területére álmodták meg, de ezt sem a főváros, sem a kerület vezetése nem támogatta. A kormány azt ígérte, lesz Fudan egyetem és Diákváros is, mire Karácsony Gergely népszavazást kezdeményezett az ügyben. A Nemzeti Választási Bizottság hitelesítette a vonatkozó kérdést, de később az Alkotmánybíróság elkaszálta.

A kormányzati kommunikáció azután megváltozott, és a beruházásról szóló döntést a választások utánra halasztották, sőt úgy hírlett, hogy mégis lehet országos népszavazás az ügyben. Azóta viszont egész 2022 tavaszáig nem volt hír az ügyben, mígnem májusban Csák János kulturális és innovációs miniszter a Mandinernek azt nyilatkozta, hogy ha a Fudan Egyetem „itt is minőségi képzést kínál a hallgatóknak, azzal tovább növelheti Magyarország vonzerejét a felsőoktatási piacon, ezért érdemes idehozni”.

Hírdetés

Az ATV Híradónak a beruházással kapcsolatban most Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester arról beszélt: most már csak ferencvárosi és fővárosi helyi népszavazásra van lehetőség, és miután az országos népszavazási kezdeményezést visszadobta az Alkotmánybíróság, már elkezdték szervezni a helyi referendumot. Az elhangzottak szerint

már készítik elő azokat a kérdéseket, amelyek adott esetben nem csak a Fudanról, hanem más fontos budapesti ügyekről is szólhatnak majd.

Baranyi szerint akár egy időben, akár külön-külön, de a legoptimistább számítások szerint kora ősszel, ősz közepén meg lehet tartani a népszavazást.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »