Helyi értékek kétnapos magyar ünnepe Temesváron

Helyi értékek kétnapos magyar ünnepe Temesváron

A járványhelyzet miatt rövidebben és kevesebb eseménnyel, de megszervezik a Temesvári Magyar Napokat pénteken és szombaton. Külföldi fellépők nem lesznek, helyi jellegű kulturális események szerepelnek a programban – mondta el a Krónikának Metz Rita szervező.
Kétnapossá zsugorodik a járványhelyzet miatt a korábbi években négy napon át tartó Temesvári Magyar Napok, amely pénteken és szombaton várja az érdeklődőket. A Várbástya Egyesület a járványhelyzetben is megszervezi a magyar ünnepet – mondta el megkeresésünkre Metz Rita szervező. Kiemelte,

remélik, sikeres lesz az ötödízben tartandó eseménysorozat, bár a járvány miatt kevesebb beltéri rendezvénnyel készültek, a részvétel online regisztrációhoz között.

A résztvevők ingyenesen regisztrálhatnak a rendezvény Facebook-oldalán, minden rendezvényre külön regisztráció szükséges.

„A korábbi években a Temesvári Magyar Napok egy-egy napján több mint ötezren vettek részt. Nyilván idén kevesebben lesznek, hiszen be kell tartani a biztonsági előírásoknak megfelelő kötelező távolságot, és egy-egy eseményen ötszáznál többen nem jelenhetnek meg” – fejtette ki a szervező. Mint mondta,

Hírdetés

sajnos idén a járványhelyzet miatt nem érkeznek külföldi fellépők, kivéve Bogányi Gergely Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zongoraművészt, aki koncertjével megnyitja a rendezvénysorozatot.

„A magyar napok helyszíne a korábbi években az Opera tér volt, idén átköltözünk a Jenő herceg térre, ahol reményeink szerint jó hangulatúak lesznek a rendezvényeink” – tette hozzá Metz Rita. Hozzátette, idén is gondoltak a gyerekekre, így szabadtéri játszóház, kézműveskedés, hagyományőrző események, jurtaállítás várja a kisebbeket.

„Fő célunk továbbra is kultúránk és hagyományaink megélése és megismertetése a többségi lakossággal, valamint az itt élő nemzeti kisebbségekkel. Idén rendezvényünknek kiemelten helyi jellege lesz. Megmutatjuk, hogy Temesvár is rendelkezik olyan művészekkel, akikre büszkék vagyunk” – közölték a szervezők.

A magyar napok számos helyi vonatkozású kulturális eseményt kínál. Bemutatják a Múltunkból varázsolt valóság – Magyar költők versei Temesvárról című kötetet. Amit az ismertetőben Szekernyés János helytörténész, irodalomtörténész fogalmaz, fél évezred magyar költészetének fölötte gazdag terméséből többéves kutatómunka eredményeként gyűjtötték össze a 174 verset, lírai szöveget, amelyek Temesvárról, a városhoz kötődő történelmi eseményekről, kiemelkedő személyiségekről szólnak. „Az antológiánkban egy, két vagy több verssel szereplő 110 magyar költő között klasszikusok és élvonalbeli kortárs poéták is tiszteletet parancsoló számban szerepelnek” – írja Szekernyés János.

A rendezvénysorozat keretében a Béga-parti város történelmét is felidézik: így „megelevenedik” a 14–16. századi Temesvár, „megjelennek” Losonczy István hajdúi a viselet- és fegyverbemutatón, 16. századi tábort és tábori konyhát állítanak fel,

előadást tart Iusztin Zoltán történész, a Bánsági Nemzeti Múzeum munkatársa. Megszervezik az 1552 nyílvessző Losonczy István és az elesett temesvári várvédők emlékére elnevezésű eseményt is. A város 1552-es ostroma alkalmával Losonczy István és a vár védői június 25. és július 27. között hősiesen helyt álltak az ostromló oszmán seregekkel szemben, és a július 27-ei kivonuláskor életüket adták hitükért és hazájukért. Ennek emlékére a Losonczy István Hagyományőrző és Sportegyesület három íjásza összesen 1552 nyílvesszőt lő ki három óra leforgása alatt egy 15 méterre felállított célra.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »