Helyesírásból egyesre vizsgáztak

Helyesírásból egyesre vizsgáztak

Immár két évtizede, hogy rendszeresen megrendezik a Simonyi Zsigmond Helyesírási Versenyt. Az Érsekújvárott megtartott döntőn újra bebizonyosodott, hogy a diákok számára még mindig fontos az anyanyelv ismerete.

„A helyesírási verseny a számos megmérettetés közül egyike a legigényesebbeknek, mintegy a magyar nyelv és irodalom olimpiája. Mindannyian, akik itt vannak, ebben kitűnők. Vannak olyan pedagógus kollégák, akik nem csak az országos döntőig, de a Kárpát-medencei versenyre is eljuttatták a gyerekeket. Ők az elmúlt húsz év során arany oklevélben részesültek. Most, a jubileum kapcsán a pedagógusszövetség is szeretne ezekről a kollégákról megemlékezni, szebbé, emlékezetessé tenni ezt a huszadik alkalmat” – üdvözölte a jelenlévőket Novák Mónika, az érsekújvári Czuczor Gergely Alapiskola igazgatónője. Ez az iskola már a kezdetektől az országos döntő házigazdája.

„Éppen két évtizede indítottuk útjára ezt az igényes megmérettetést, amely máig sem vesztett értékéből" – mondta Jókai Tibor a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke.

„Antalné dr. Szabó Ágnes, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Mai Magyar Nyelvi Tanszékének egyetemi docense kezdeményezésére kapcsolódott be szövetségünk a Simonyi Zsigmond Helyesírási Verseny Kárpát-medencei szervezésébe, éppen két évtizede, az 1997/98-as tanévben. Versenyünk pedagógiai célja: anyanyelvünk ápolása, a nyelvhasználat iránt érzett felelősségtudat és az anyanyelv szeretetének erősítése, valamint a továbbtanuláshoz, az informatikai eszközök használatához, a munkavégzéshez szükséges helyesírási kompetencia mérése és fejlesztése” – fejtette ki a Jókai.

Tizenegy gyermeket juttatott be a Kárpát-medencei döntőbe

Csicsay Sarolta párkányi tanárnő és Ádám Zita, az SZMPSZ alelnöke lendületüket nem veszítve szervezik a regionális és az országos versenyeket, egészen a kezdetektől. A tanárnő azt ajánlja, Csölle Ilonkával, a felbári alapiskola nyugalmazott pedagógusával készítsek beszélgetést, mert ő igazán rendkívül sikeres felkészítő.

Jókai Tibor, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének az elnöke a jubileum alkalmából átadja a szövetség ajándékát a legsikeresebb felkészítő tanároknak. A képen Csölle Ilona Felbárról.

Hírdetés

Miben rejlik ez a sikeresség? – szólítom meg a tanító nénit.

„Az a tapasztalatom, hogy a diákok szeretik a helyesírási gyakorlatokat. Több évig anyanyelvi szakkört vezettem (még nyugdíjba vonulásom után is). Laza együttlétek voltak ezek – vidámak voltunk, játékosak –, a tagok egymás feladatait javították. Egyre többen jöttek fiúk is, olyan nyolcadikosok, akik fociedzésre jártak. Évről évre szívesebben szerveztem ezeket a szakköröket, és idővel úgy láttuk, érdemes beneveznünk a helyesírási versenyre. Jöttek az eredmények – egyre jobban szerepeltünk a regionális versenyeken és odáig tökéletesedtünk, hogy 11 gyermeket sikerült eljuttatom a Kárpát-medencei döntőbe. Van egy család, akiknek négy gyereke közül három is bizonyíthatott Budapesten, de büszkélkedhetek olyan diákkal is, aki Budapesten első lett.”

Az elismerésben részesült pedagógusok

Kovács Emese, a párkányi Ady Endre Alapiskola tanulója lett a 7. osztályos korcsoport győztese. Emellett a maximális 60 ponton zárt, ami nagy ritkaságnak számít

A 7. osztály. I. kategória győztesei, akik továbbjutottak a budapesti megmérettetésre:

1. hely Kovács Emese, Ady Endre AI – Párkány, felkészítő tanára Jakubík Teréz, 2. hely Slezák Dóra, Munka Utcai AI – Komárom, felkészítő tanára Szabó Szilvia, 3. hely Búzás Eszter, Munka Utcai AI – Komárom, felkészítő tanára Szabó Szilvia, 4. hely Lunák Fanni Alexa, Vámbéry . Á. AI – Dunaszerdahely, felkészítő tanára Török Angelika

A 8. osztályosok, II. kategória győztesei, akik továbbjutottak a budapesti megmérettetésre:

1. hely Korpás Lilla, Szenczi M. Albert AI – Szenc, felkészítő tanára Tóth Katalin, 2. hely Nagy Eszter Hedvig, Szabó Gyula AI – Dunaszerdahely, felkészítő tanára Kiss Éva, 3. hely Izsák Enna, Vámbéry Á. Gimnázium – Dunaszerdahely, felkészítő tanára Tóth Ildikó, 4. hely Csicsay Virág, Vámbéry Á. AI – Dunaszerdahely, felkészítő tanára Buzgó Mária


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »