Helikoptervihar Varsóban

Helikoptervihar Varsóban

Súlyos diplomáciai vihart kavart Varsó múlt heti döntése, amellyel az előző kormány szándékát átírva megszakította a tárgyalásokat az európai Airbus konzorciummal katonai helikopterek több mint hárommilliárd euró értékű vásárlásáról, és helyette bejelentette, a helyben már gyártósort működtető amerikai Sikorskytól, illetve az olasz Leonardótól szándékoznak forgószárnyasokat venni.

Vége a jó ideje húzódó lengyel helikoptertendernek, amely kezdetben közel száz, majd ötven többfeladatú forgószárnyast szerzett volna be a fegyveres erők különböző haderőnemei részére azzal a megkötéssel, hogy a gépeknek helyi gyártósoron kell elkészülniük, abban a lengyel ipari hányadnak a lehető legmagasabbnak kell lennie.

Az előző, a Polgári Platform (PO) vezette kormány döntését, hogy erről a német–francia Airbus Helicopters céggel kezdik meg a tárgyalásokat, a tavaly hatalomra került Jog és Igazságosság (PiS) kezdettől fogva fenntartásokkal kezelte két okból is. Az egyik politikai, ami a PiS euroszkepticizmusán és Amerika-barátságán nyugodott, a másik egyszerűen logikai, hiszen a nagy nyugati helikoptergyártók közül a zsíros (több mint hárommil­liárd euróra becsült értékű) lengyel üzletre készülve kettő, az amerikai Sikorsky és az olasz Leonardo már hosszú évekkel ezelőtt, korábbi lengyel üzemeket privatizálva helikoptergyártásba kezdett, míg az Airbus csak ígérte mindezt, az üzletkötéstől téve függővé döntését. Miután a kormány az utóbbiaktól nem tudta a remélt gazdasági-ipari előnyöket kicsikarni a Caracal helikopterek megvásárlásának feltételeként, a múlt héten megszakították a tárgyalásokat. Hétfőn pedig Beata Szydlo miniszterelnök és Antoni Macierewicz védelmi miniszter a Sikorsky mieleci és a Leonardo (korábban AgustaWestland) swidwini üzemét meglátogatva már jelezte is, hogy a következő években ezektől a már több ezerfőnyi hazai munkaerőt foglalkoztató cégektől készül gépeket beszerezni. Az konkrétan el is hangzott, hogy a hadseregnek a lengyel speciális erőket kiszolgáló százada már idén birtokba is veheti első Black Hawk gépeit, amelyeket a Sikorsky helyi üzeme hazai, illetve export megrendelésre készülve már korábban legyártott. A Leonardo vélhetően a hadsereg már meglevő, lengyel tervezésű W–3-as helikoptereinek modernizálását kapja, de szóba került az is, hogy a haditengerészet rajtuk keresztül szerezne be néhány Nagy-Britanniában tárolt AW101-es helikoptert kutató-mentő, illetve tengeralattjáró-elhárító feladatokra. Azt még senki sem tudja, hogy a törölt tender után ezek a programok milyen jogi keretek között valósulhatnak meg, de valószínű, hogy a keményvonalas varsói kormány olyan versenyeztetés alóli felmentéssel fog élni, amelyet a sürgős biztonsági beszerzésekre (például éppen a speciális erők számára) érvényesíteni lehet.

A lengyel manőverezésnek nemzetközi hatásai is lehetnek, különösen a visegrádi országokra nézve, amelyek az utóbbi években, hosszú ígérgetés után láthatóan komolyan veszik a védelmi együttműködést, talán a beszerzések terén is. Nemrégiben Szlovákia jelentette be, hogy az Egyesült Államokból vesz Black Hawkokat, Csehországban pedig a minap hirdettek tendert 12 gép beszerzésére. Bár Magyarországon már jó ideje nincs szó új gépek beszerzéséről – 2013-ban még ezt ígérte az Orbán-kormány, azóta láthatóan megelégednek a meglévő szovjet gépek oroszországi javításával –, forrásaink nem tartják kizártnak, hogy a politikailag közel álló Szydlo-kormány döntése „felpörgetheti” a budapesti döntéshozatalt is.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 10. 12.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »