Hegymenetre készülhet a Daimler

A legnagyobb rizikó a Daimlernél az euró további erősödése lehet, hiszen exportcégként ez az eredményének csökkenését okozhatja.

Az európai és az amerikai autógyártók egyaránt nyomott árazási szorzókon forognak. Ennek főbb okai között van az elektromos autók megjelenése, de a jövőben egyre inkább teret nyerő autómegosztási irányok is kihívást jelentenek. Emellett az elmúlt években kirobbanó dízelbotrány is hozzájárulhatott az autógyártók alacsony értékeltségéhez.

Bár a kockázatok valósak, könnyen lehet, hogy rövid távon túlreagálták a veszélyeket a befektetők, hiszen a számok egyelőre nem rosszak. A Daimler autóértékesítése a tavalyi harmadik negyedéves adatok szerint továbbra is emelkedik. Az üzemi eredmény is viszonylag magas szinten stabilizálódott, s bár az idén kisebb csökkenés következhet be, jelentősen ez sem rontja a képet. Pluszpontot jelent a 4 százalék feletti eurós osztalékhozam, amely piacszinten is magasnak számít.

Hírdetés

A kockázatokról sem szabad azonban megfeledkezni. A legnagyobb rizikó a Daimlernél az euró további erősödése lehet, hiszen exportcégként ez az eredményének csökkenését okozhatja. A vállalat elektromos autók terén történő lemaradása sem pozitív tényező. A kínai adósságlufi kidurranása is kockázatot jelent a cégnek, jelentős kínai kitettsége miatt.

A technikai kép mindenesetre jó, az árfolyam magabiztosan átvitte a 73 eurós ellenállást, pedig tavaly már többször sikertelenül ostromolta ezt a szintet. Sőt az árfolyam az emelkedésben a rég nem látott 74 eurót is elérte, s bár azóta kisebb korrekció következett be, a kép még így is inkább pozitív.

Ha sikerülne stabilan a 74 eurós szint közelében maradnia az árfolyamnak, megnyílhat a tér fölfelé. A következő ellenállás 80 eurónál húzódik, de amikor legutóbb emelkedő lendületben volt az árfolyam, egészen 85,5 euróig tartott a menetelés, így ez az ellenállás kijelölhető célszintnek. A stop losst a 68 eurós támasz alá, a 67,7 eurós szintre helyezve kedvező, csaknem 2-es hozam-kockázat arányt kaphatunk.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »