Heger Zelenszkijt méltatta, és előre megköszönte Németország segítségét az olajembargó kapcsán

Heger Zelenszkijt méltatta, és előre megköszönte Németország segítségét az olajembargó kapcsán

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő kedden telefonbeszélgetést folytatott Olaf Scholz német kancellárral, mely során többek között megvitatták az energiaszektor és Ukrajna helyzetét.

Scholz kiemelte, Németország kész segíteni Szlovákiát abban az esetben, ha az Európai Unió elfogadja az orosz olajembargóval kapcsolatos javaslatokat.

Heger és a német kancellár is megerősítette, az olaj- és gázforrások diverzifikációja elengedhetetlen: egyik alternatíva a cseppfolyósított földgáz, melynek köszönhetően nagyobb mennyiségű LNG áramolhatna Szlovákiába.

Ami Ukrajna európai kilátásait illeti, a miniszterelnök kiemelte, hazánk kész segíteni az országot az EU-csatlakozási kritériumok teljesítésében.

Hírdetés

Látjuk, Zelenszkij elnök miként vezeti rendületlenül népét a függetlenségük megőrzéséért vívott harcban

– mondta Heger, aki egyúttal hozzátette, az ukrán elnöknek és nemzetének óriási lehetősége van arra, hogy a háború után egy teljesen demokratikus jogállamot építsenek fel.

A miniszterelnök tájékoztatta Scholzot, hogy július 1-jétől Szlovákia tölti be két fontos közép-európai csoportosulás, a visegrádi négyek és a szlavkovi hármak elnökségét. A szlovák elnökség programján az a téma is szerepel, hogyan járulhat hozzá Közép-Európa az új geopolitikai helyzetben az EU megerősítéséhez.

A kormányfő a beszélgetés végén meghívta Olaf Scholzot Szlovákiába.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »