Heger: üzemkész a Lengyelországot és Szlovákiát összekötő gázvezeték

Heger: üzemkész a Lengyelországot és Szlovákiát összekötő gázvezeték

Szlovákia energiabiztonságát növeli a Lengyelországot és Szlovákiát összekötő gázvezeték. „Nyomás alá helyezték, megkezdődött a próbaüzem” – jelentette ki pénteken Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő a szlovák–lengyel határ közelében levő výravai gázelosztó-állomáson, a Mezőlaborci járásban.

A gázvezeték megépítése 54 millió euróba került, uniós projektekből finanszírozták, a vezeték immár összeköti Észak- és Dél-Európát. Szlovákia számára ez azért is fontos, mert tranzitország marad, mutatott rá Heger. Rastislav Ňukovič, a vezetéket építő Eustream társaság vezérigazgatója elmondta, a vezetékben egyelőre orosz földgáz van, a jövőben egyebek mellett norvég gázszállítással számolnak.

Hírdetés

Hozzátette, a norvég gáz minősége összevethető az orosz földgázéval, a határon levő mérőállomásokon ellenőrzik majd a minőségét, összetételét, szlovákiai fogyasztók általi felhasználhatóságát. Ňukovič hozzátette, hogy a pénteki nappal megkezdődött a próbaüzem, folyamatosan zajlik a berendezések tesztelése.

Heger hozzátette, a nem orosz gáz szállításához a terminálok kapacitásának növelésére is szükség van, amelyekben a cseppfolyós földgáz visszagázosítása zajlik. A jelenleg működő terminálok nem elégségesek, ezért „intenzíven dolgoznak” ezek bővítésén is, fűzte hozzá a kormányfő.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »